fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Mic manual de citit carti in mijloacele de transport in comun :)

A woman reading a Kindle ebook on a London bus. Amazon says downloads have overtaken print salesNu stiu altii cum sunt, dar eu cand umblu cu cate un mijloc de transport in comun obisnuiesc sa citesc. Nu am anumite lecturi, desi ar trebui, dar compensez prin cateva dexteritati deprinse-n timp: citesc si ca omu’, de pe scaun, dar si din picioare. Chiar si-n aglomeratie, atunci cand sunt cate unii care cauta sa ma citeasca, eu citesc. Citesc din carti, asa cum citesc si de pe telefon. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa si ratez statia ce-mi trebuia. Da’ nu ma las. Citesc. Din experienta de calator prin tramvaileibuze si metrou va impartasesc cateva fine observatii, cu speranta ca ma veti ajuta sa completez rotund acest mic manual de citit carti in mijloacele de transport in comun.

Diferente de calitate intre cititul din metrou/tramvai si autobuz/troleibuz

Am grupat cele 4 mijloace de transport in 2 categorii, timpul de lectura petrecut in fiecare dandu-mi posibilitatea sa trag si urmatoarele concluzii: rotile cu aer nu sunt deloc prietene cu povestile din carti. Personajele pe care le-am cunoscut mi s-au plans de fiecare data, spunand ca se simt date cu capul de toate copertele si ca nu se pot concentra la misia cu care le-a inzestrat autorul. Poate n-ar fi rau daca am avea si un cartel al scriitorilor care sa militeze pentru conditii mai bune de lectura in astfel de masinarii urbane. Franele si damburile sunt si ele simtite. Personal, in cateva randuri mi-am schimbat parerea despre anumite personaje influentat fiind de doua gropi de la Razoare. Recunosc. De partea cealalta, in metrou si tramvai, putem avea parte de lecturi de calitate. Chiar si daca ne concentram pe o pagina “mai grea”, intr-un mediu foarte aglomerat, avem garantia ca o vom putea duce la bun sfarsit. Daca povestile ne pot surprinde la fiecare statie (capitol), metroul si tramvaiul sunt mai putin surprinzatoare. Si asta nu e rau.

Nu toata lumea citeste. Nu toata lumea citeste intr-un mijloc de transport in comun. Dar sunt cateva categorii de cetateni care-mi atrag atentia de fiecare data si pe care incerc sa-i creionez mai jos.

Doamna inginera si ziarul. Preferabil gratuit

Am asa un fler in a recunoaste-un inginer… Sunt doamnele acelea, cu ochelarii pe nas, care au o foarte buna orientare-n spatiu (nu stiu cum se face, da’ mereu isi gasesc cate un scaun. La geam!). Uneori, am tendinta sa le confund cu profesoare sau contabile, dar sunt 90% sigur ca-s inginere. Imbina intr-un mod foarte tehnic lectura cu privitu’ pe geam si doar din cand in cand mai azvarl o privire in semicerc, asigurandu-si astfel un perimetru de siguranta. In cele mai multe dintre cazuri citesc ziare. In topul preferintelor sunt ziarele gratuite si cataloagele de hipermarketuri.

Babuta si telefonu’

Desi nu este intalnita foarte des, mi s-a tot intamplat sa o vad pe generica babuta butonand de zor la cate-un telefon. Stiu, de obicei joaca jocuri cu bile, dar tare-mi place sa cred ca citeste ceva interesant. De aceea o si mentionez aici. Daca va citi acest text sa stie ca lectura inseamna “tinerete fara batranete”. Si daca simte ca intinereste de la 2,3 lecturi in sus, sa nu se sperie: n-o sa-i ia nimeni pensia. Cel putin pentru acest motiv. Pentru altele, intrebati la Guvern.

Tanarul cu plete si cu deshtu’-n tablete

Am asa un of legat de tineretul studios. Nu-i mai vezi citind cu atentie nimic. Stau cu destele varate pan’ la cot in smartphoane si tablete si daca nu reguleaza vreo aplicatie anume sigur se exprima onomatopeic pe vreun facebook sau twitter. Mai nou cica vine si Vine, pentru cunoscatori… Ei bine, sunt si exceptii, mai vedem si tineri care se indeletnicesc cu buchiile. Alea mai pixelate, da’ tot texte se fac dintransele. De astia din urma ma bookur cel mai tare. Si pentru ei ne straduim, zilnic, sa le aratam p-aci ce se mai poate citi.

Intelectuali cu barba

Astia-s Dumnezeii lecturilor pe sine si roti. Sunt oamenii cei mai seriosi si care te obliga la doua lucruri: ori sa-ti lasi barba, ori sa te apuci de citit. Daca esti femeie te poti apuca de citit! Fara suparare! Au asa un mod de a sublinia si accentua ceea ce citesc incat te fac sa fii foarte atent la ce scrie pe coperta si sa-ti doresti sa cunosti si tu povestea. De obicei, ca un tic comun, isi trec galant mana prin barba, periind imaginar un text ce parca a scapat de sub controlul autorului. Sunt exclamativi si generosi in explicatii, atunci cand sunt solicitati. Mi-a placut si faptul ca nu sunt vocali cand sunt prinsi fara bilet. Lectura inseamna civilizatie!

bogdan
Total
0
Shares
3 comments

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Nemira

50% reducere la toate cărțile Nemira (doar azi, 20 iulie 2018)

Next Article
Black Days

Black Days - 3 zile cu Super Reduceri la mii de cărți!

Related Posts

Total
0
Share