fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Monştri, de Cristopher Dell

MonștriPentru cei pasionaţi de creaturile mitice înspăimântătoare care au bântuit umanitatea încă de la începuturile ei, Monştri, cartea fabulos ilustrată a lui Cristopher Dell este călătoria ideală printr-o istorie vizuală a creaturilor de groază din toate timpurile şi culturile (unele „vioaie” chiar şi azi).

Monştrii creaţi de minţile înfricoşate şi care au devenit mitici până la a fi preluaţi, ca simboluri, de mari artişti, sunt de găsit din Grecia antică până în Japonia. Interesant şi bine punctat în lucrare este de exemplu corespondentul dintre dragonii Chinei şi balaurii Europei: un ochi. Felul în care oamenii au perceput întruchiparea teroarei în evuri primitive este limpede şi se derulează în unele repere comune, cum ar fi senzaţia de cunoscut pe care cititorul european o poate avea văzând un monstru prezent în cultura asiatică sau percepţia oarecum similară cu a strămoşilor atunci când vine vorba despre a ne înfăţişa în minte cam cum ar putea arăta oroarea, dacă ar avea formă.

Haosul, diavolul, ura, toate manifestările întunecate ale credinţelor şi născocirilor umane îşi au un corespondent grafic în această carte a confruntării cu spaimele ilustrate. Pictate, sculptate, reliefate în mozaicuri sau cioplite în lemn, imaginile demonilor noştri dintotdeauna au toate felurile de nume, vin în tot felul de forme, aparţin apei, pământului, cerului şi balansează mereu şi mereu facerea de bine. Fiecare operă de artă care îi înfăţişează este impozant pusă în valoare în interiorul paginilor acestei cărţi originale, care stârneşte un fior. Şi asta pentru că omul contemporan doar se închipuie imun la plăsmuirile sinistre; felul în care consumăm cu nesaţ, ca societate a mileniului trei, poveşti despre vrăjitori malefici, orci distorsionate şi stăpâni demonici ai unor regate pustiite de copite este o dovadă a faptului că prezentul umanităţii nu se deosebeşte de trecutul ei chiar atât de fundamental cum afirmă unii. În acest context, o notă specială se cuvine felului în care au fost plăsmuite, de-a lungul timpului, imaginile osândelor pe care oamenii le pot primi de la divinităţi pedepsitoare şi care sunt puse în practică de alte şi alte reprezentări ale răului pur. Aşadar, într-o lume în care încă mai crede în iad în proporţie remarcabilă, „Monştri” ne arată că asta nu este nimic nou…

Cartea Monştri, de Cristopher Dell poate fi cumpărată de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Îndrăgostit de Tarkovski

Cărți cu autograf: Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei, de Mihai Vacariu

Next Article
Un duce pentru totdeauna

Carti cu Libertatea: "Un duce pentru totdeauna" de Anna Harrington

Related Posts

Total
0
Share