fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Ne place ce citim. Recomandarea zilei (28.02.2013)

supuse-sau-rebele-doua-versiuni-ale-feminitatiiCartea Aurorei Liiceanu, Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității este divizată în două părţi, la fel cum erau şi femeile, acum sute de ani. Prima parte îi este dedicată modelului ancestral, moştenit de inconştientul colectiv feminin. Există o Hadley Hemingway în orice femeie.

Soţia marelui scriitor era modelul matern. Ataşată de cămin, ştia cum să îmbine perfect erosul şi atitudinea grijulie. În ea, Hemingway a descoperit, de fapt, două femei: soţia şi mama care-l poate hrăni afectiv. Hadley era cu aproape un deceniu mai în vârstă decât Hemingway.

Când s-au cunoscut, ea căuta un soţ care să vină în fiecare seară acasă pentru a-i elogia talentul de a se îngriji de cămin şi de nevoile sale, erotice sau nu. Ar fi devenit femeia ideală, despre care aminteşte şi înţelepciunea populară: amantă în budoar, o bucătăreasa iscusită şi mamă devotată, iar în societate, o doamnă respectabilă.

[button target=”_blank” style=”” class=”btn_red” link=”http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=2adb44b45&unique=184f69294&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.elefant.ro%2Fcarti%2Fpublicistica-eseuri%2Fsupuse-sau-rebele-doua-versiuni-ale-feminitatii-203646.html”]Poti cumpara cartea de aici[/button]

În plină ascensiune literară, Hemingway nu i-a văzut decât acea disponibilitate maternă, suportivă, de care mama lui biologica era incapabilă. Scriitorul a fost mereu nemulţumit de autoritara mamă, care i-a castrat din punct de vedere psihologic pe toţi bărbaţii din familia ei, începând cu tatăl lui Ernest. Aşadar, nu e de mirare ca Hadley a rămas un simbol al siguranţei şi al tinereţii petrecute la Paris. Ea va lăsa în urmă o nostalgie de nevindecat, indiferent de prezenţele seducătoare ce i-au luat locul în viaţa lui Hemingway.

Citeste aici toata recenzia scrisa de Adriana Gionea

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Povesti cu si despre femei", de Michelle Jackson & Juliet Bressan (Editura Nemira)

Next Article

25% reducere la cartile Egmont + un cadou, gratuit, garantat

Related Posts

Total
0
Share