fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Ne place ce citim. Recomandarea zilei (28.08.2013)

fetitele-rude-sarmane“De câte ori citesc Ulițkaia e o mică sărbătoare, păcat că ea nu scrie mai mult și editurile noastre nu țin pasul cu traducerile. Scriitura ei e vie, adevărată, spectaculoasă, plină de detalii sordide sau delicate, ca o pânză țesută îndelung de un păianjen obsedat de perfecțiune.

Indiferent de mărime, piesele ei literare sunt lucrate, rafinate, chiar dacă personajele principale sunt femei bezmetice, săraci ai Rusiei sovietice, cerșetori sau alți marginali. Nu știu dacă această minuțiozitate în zugrăvirea caracterului uman vine din formația ei de biolog care a lucrat la un Institut de Genetică înainte de a se dedica scrierii de scenarii. Poate vine din sufletul ei slav, care pune fiecare cuvânt în lăcașul lui, astfel încât după ce închizi cartea să-ți dorești să fii vecină cu vreun personaj ori să porți lungi discuții cu Ulițkaia despre fauna urbană pe care o descrie.

Ulițkaia nu e plictisitoare, nu e redundantă, fiecare poveste e altfel construită și fiecare personaj își arată o față diferită, chiar dacă e protagonistul mai multor episoade. În cărțile sale scrie despre iubire, dar de fiecare dată iubirea e altfel. Vorbește cu detașare și cruzime uneori despre stereotipurile societății sovietice, despre stalinismul mocirlit, despre șicanarea evreilor vinovați de răstignirea unui Hristos pe care comuniștii îl ignoră, despre relațiile incestuoase din mahalale și despre ușurința cu care fetele și femeile se dăruiesc pentru nimic – sau pentru ceva trebuincios pe loc, ca și când s-ar duce la aprozar să cumpere legume de-o supă.

Cea mai recentă apariție la noi este Fetițele. Rude sărmane, o colecție de povestiri despre puștoiace și femei, despre cruzimile copilăriei și suferințele maturizării.”

Citeste aici toata recenzia scrisa de Virginia Costeschi

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

A aparut primul pachet special al colectiei Povești cu animale

Next Article

Editura Nemira ne invita la spectacolul-lectura „Aleluia” de Valentin Nicolau

Related Posts

Total
0
Share