fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Nord-Vest, de Zadie Smith

În nord-vestul Londrei, personaje tragi-comice – Leah, Natalie, Felix, Nathan – îşi construiesc vieţile de adulţi într-o poveste ce amestecă destinele umane cu ceea ce are de oferit un oraş pe cât de fermecător şi impozant pe atât de necruţător, în care orice mişcare greşită poate avea consecinţe dramatice. Descriind viaţa urbană în toate aspectele ei, Nord-Vest este din start o lectură pe înţelesul multora dintre noi.

  • nord-vestCarte publicata in 2013 la Polirom
  • Cumpara cartea la cel mai mic pret
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
  • Traducator: Casiana Ionita
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 320
  • ISBN: 978-973-46-3535-1

Leah Hanwell este personajul primei secţiuni a cărţii. Provine din strămoşi irlandezi, are în jur de 30 de ani şi o diplomă în filosofie. Dar ce folos, pentru că lucrează într-un birou în care nu doar că nu-şi poate face meseria, dar este şi înconjurată de minoritari de culoare care o tachinează pentru că „a pus mâna” pe un burlac râvnit în comunitate (un francofon care tranzacţionează la bursă după ce s-a lăsat de hairstyling). În spatele invidiei de la slujbă, adevărul că Michel vrea copii şi Leah nu este un crud adevăr. În plus, există diferenţe notabile între realitate şi năzuinţă, dat fiind faptul că, chiar londoneză prin naştere, Leah are părţi native care dau mereu năvală în viaţa ei, are momente de naivitate „rurală” care distonează cu viaţa brutală a oraşului. Femeia vrea totul, mai puţin un copil al bărbatului pentru care o invidiază tot cartierul!

Facem apoi cunoştinţă cu Felix Cooper, un dependent care încearcă să se recupereze, să-şi pună viaţa în ordine şi pentru asta recurge în primul rând la o relaţie de care încearcă să se bucure cât de mult poate. Felix are o mulţime de întâlniri cu personaje apropiate, membri de familie sau amici cu care interacţionează şi pe care îi vede prin prisma noilor repere în care vrea să-şi trăiască viaţa. Oraşul întreg este reevaluat şi redesoperit de un om care se atrăduieşte din răsputeri s-o ia de la capăt.

Natalie este o amică a lui Leah fără să-i fie însă şi prietenă şi fără să-i semene deloc. Natalie Blake este construită din aluzii, este distanţată de cititor în mod voit, pentru a imagina mai degrabă o încarnare a oraşului.

Nord-Vest este povestea metropolei care trăieşte în fiecare dintre noi…

Cumpara romanul Nord-Vest, de Zadie Smith cu reducere, de la eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Nimeni nu se salvează singur, de Margaret Mazzantini

Next Article

Lista Anutei: Zece carti interesante de la Editura Herg Benet

Related Posts

Total
0
Share