fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O carte de exceptie: «Istoria artei» de E. H. Gombrich

Ernst GombrichIstoria artei este poate cel mai cunoscut critic de artă al tuturor timpurilor. Acesta a lucrat la Institutul Warburg din Londra, a fost profesor, dar şi director al Universităţii de Artă din Londra. Cum activitatea sa a fost una de-a dreptul excepţională, Gombrich a fost făcut cavaler în 1972 şi a primit Ordinul Meritului în 1988.

Cel mai cunoscut volum al său, care a cunoscut deja 16 ediţii până în acest moment, şi care a marcat primul contact cu istoria artei al mai multor studenţi la artă, deveniţi, la rândul lor, reprezentanţi de seamă în acest domeniu, dar şi al altor tineri din întreaga lume, este Istoria artei.

Cartea o poti cumpara si de aici

Masivul volum a apărut de curând la Editura Art, într-o ediţie foarte elegantă. Ceea ce diferenţiază Istoria artei a lui Gombrich de alte texte teoretice care au aceeaşi bază este tocmai uşurinţa cu care autorul reuşeşte să treacă prin toate epocile artistice urmărind nu să modifice în vreun fel canonul deja existent, ci să-l explice prin exemple celebre, dar şi prin amintirea unor artişti aparent lipsiţi de celebritate, dar al căror rol a fost esenţial în impunerea unei schimbări, astfel încât oricărui cititor să-i fie limpezi, în urma lecturii volumului, relaţiile dintre curentele artistice şi modul în care elementele socio-culturale influenţează evoluţia fiecărei perioade. De la Antichitatea dominată de cultul zeilor şi de semnificaţie mai mult decât de respectarea poziţiei şi a proporţiilor naturale ale corpului la perioadele ulterioare, puternic influenţate de cultul creştin, şi la contemporaneitatea dominată de gustul pentru experiment, Gombrich încearcă să explice de fiecare dată motivele care au generat schimbările de perspectivă şi de raportare la corporalitate şi la reprezentările acesteia.

Mai mult, dorind să nu emită o judecată de valoare eronată asupra prezentului, Gombrich recunoaşte că este nevoie de o anumită distanţă temporală pentru a putea da verdicte rezistente în timp asupra artiştilor şi a evoluţiei curentelor creative.

Gombrich insistă să pună accentul pe spiritul competitiv care domină şi a dominat mereu spaţiul Occidental şi care a fost responsabil, în mare parte, de evoluţia artistică care a avut loc de-a lungul veacurilor. Dacă artiştii europeni nu ar fi fost în asemenea măsură fascinaţi de noutate şi de schimbare şi dacă sistemele politico-religioase nu ar fi cunoscut evoluţia pe care o ştim, istoria artei ar fi arătat cu totul altfel, iar Gombrich nu se sfieşte să o spună.

Ceea ce îi va fascina pe cititori este simplitatea limbajului folosit de Gombrich, care nu conţine termeni de specialitate şi nici formulări greu de înţeles de către nespecialişti. Faptul că exemplele oferite de autor sunt uşor consultabile de cititori deoarece volumul este bogat ilustrat face ca înţelegerea tezelor susţinute de Gombrich să nu fie deloc problematică.

Tocmai pentru că nu se adresează doar specialiştilor, ci tuturor celor care-şi doresc să aibă o privire de ansamblu asupra istoriei artei, volumul lui Ernst Gombrich este celebru în toată lumea şi apreciat de cititori din cele mai diverse medii.

Deşi îi poate impresiona negativ pe unii prin dimensiuni, Istoria artei a lui Gombrich este o carte de excepţie, o lucrare de cultură generală care nu ar trebui să lipsească din nicio casă.

Recenzie scrisa de Evelina Bidea

bogdan
Total
6
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

In curs de aparitie: Lucrez intr-o casa de nebuni - o carte-remediu pentru balamucul din birouri si firme

Next Article

Autori care ne plac: Rodica Ojog-Brasoveanu

Related Posts

Total
6
Share