fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

O nouă lege va proteja 16.000 de biblioteci franceze

Biblioteci
Photo by Ivo Rainha on Pexels.com

Guvernul francez este pe cale să aprobe o politică care va proteja aproximativ 16 500 de biblioteci publice, anunță EuroNews.

Peste 12 milioane de persoane folosesc aceste spații de lectură prețioase din întreaga țară și sunt considerate instituții culturale de către iubitorii de literatură.

Noua lege, inițiată de senatorul socialist Sylvie Robert, include principalele principii care guvernează bibliotecile municipale și intercomunale: libertatea și accesul liber, neutralitatea serviciului public și pluralismul colecțiilor.

“Misiunile lor sunt de a garanta accesul egal al tuturor la cultură, informare, educație, cercetare, cunoaștere și petrecere a timpului liber, precum și de a promova dezvoltarea lecturii”, spune Robert.

Eurodeputații francezi sunt entuziasmați de potențialul bibliotecilor de a păstra patrimoniul lingvistic și limbile regionale, de a reduce analfabetismul (care este de 7% în rândul populației franceze) și de a reduce decalajul de competențe digitale.

Noua lege prevede, de asemenea, că bibliotecile publice și colecțiile lor de carte trebuie să fie libere de orice formă de cenzură ideologică, politică sau religioasă sau de presiuni comerciale.

Bibliotecile au o vocație socială

Proiectul de lege propus a fost adoptat în unanimitate în a doua lectură și a fost salutat cu bucurie de senatorul Sylvie Robert.

Ea speră ca legea să intre în vigoare cât mai curând posibil.

Bibliotecile “nu mai sunt doar un loc de cunoaștere și de studiu, ci au o vocație socială”, a subliniat senatorul Elsa Schalck.

Alți senatori au remarcat că este îmbucurător să vadă sănătatea bibliotecilor într-o eră digitală și rolul pe care bibliotecile îl joacă în educație.

“Cultura în general este un bastion împotriva tuturor iluziilor pe care unii le distilează în țara noastră”, a declarat David Assouline.“Cărțile au fost întotdeauna simbolice, fasciștii au început primii să ardă cărți”.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Litera

Editura Litera - retrospectiva anului 2021

Next Article
George Floyd

Biografia lui George Floyd anunțată pentru primăvara anului 2022

Related Posts

Total
0
Share