Michael Bond este unul dintre cei mai cunoscuţi autori englezi de literatură pentru copii, care are deja publicate mai mult de o sută de titluri pentru cei mici. Acesta este creatorul unuia dintre cele mai iubite personaje ale literaturii pentru copii, ursuleţul Paddington. Primul volum al seriei care îl are în centru pe celebrul şi simpaticul personaj a fost publicat în 1958. De atunci, nu numai că în gara al cărei nume este purtat de simpaticul personaj, a fost pusă o statuie a ursuleţului, dar producătorii seriei au luat chiar decizia de a crea o întreaga serie de jucării, de obiecte de papetărie şi o linie vestimentară care îl ilustrează pe Paddington.
Paddington este un ursuleţ ajuns în Londra din întunecatul Peru. Lui îi place marmelada de portocale, este foarte manierat şi, în ciuda faptului că a plecat în călătorie mizând la o viaţă mai bună, odată ajuns pe peronul gării Paddington, nu prea ştie ce să facă. Are noroc însă să fie văzut de familia Brown care îl simpatizează instantaneu, doamna Brown neavând mari probleme în a-i convinge pe ceilalţi să-l adopte pe ursuleţ. În ciuda faptului că Paddington este poate cel mai bine educat şi cel mai bine intenţionat urs din lume, există totuşi diferenţe între stilul lui de viaţă şi cel al oamenilor, motiv pentru care nu puţine sunt momentele în care simpaticul personaj se trezeşte că a făcut iar, fără să vrea, o boacănă.
De la inundarea casei la dărmarea tuturor obiectelor expuse în vitrina unui magazin din mall, de la distrugerea tabloului realizat de domnul Brown pentru licitaţia la care era înscris şi până la învăţarea unor trucuri de magie cu care să-i distreze pe musafirii familiei Brown, Paddington face tot felul de năzbâtii, dar reuşeşte de fiecare dată, prin delicateţe şi voie bună să repare totul la timp.
Un urs pe nume Paddington este o poveste care li se adresează copiilor de peste 7 ani, cei care trebuie să înveţe, din exemple amuzante şi de o candoare ieşită din comun faptul că greşim adeseori fără intenţie, însă, în aceste situaţii, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a îndrepta situaţia şi pentru a învăţa cum să reacţionăm mai bine când vom fi puşi a doua oară în respectiva ipostază.
Pe lângă partea educativă, pe care copiii o vor deprinde empatizând cu ursuleţul, volumul este caracterizat şi printr-un umor aparte, care îi va face pe cei mici să înveţe distrându-se, în timp ce, pe cei mari, îi va amuza amintindu-le de copilărie.
Volumul, apărut la Editura Arthur într-o ediţie cartonată, cu ilustraţii color realizate de Peggy Fortnum, nu trebuie ratat pentru a-i da şansa copilului dumneavoastră de a se bucura de o poveste simpatică şi plină de tâlc.
Recenzie scrisa de Evelina Bidea