fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

O regăsire prea târzie? (recenzie la cartea “N-am mai visat de mult că zbor”, de Taichi Yamada)

n-am-mai-visat-de-mult-ca-zborTaichi Yamada – N-am mai visat de mult că zbor, trad. Mihaela Butnaru, ed. Humanitas Fiction, 2012

Este prima dată când citesc ceva despre acest autor în vârstă de 80 de ani. Taichi Yamada este un important romancier, scenarist și dramaturg care a fost premiat de nenumărate ori. Printre distincții se numără: Premiul Mukoda Kunilo – 1984, Premiul Kikuchi Kan – 1985 etc. Romanul de față a fost ecranizat în 1990 de către Eigo Sugawa, filmul fiind distins cu Marele Premiu în cadrul Belgium International Film Festival.

N-am mai visat de mult că zbor este o carte specială, cu un subiect inspirat din ”Strania poveste a lui Benjamin Button” de Scott F. Fitzgerald. Desigur că reinterpretarea, dacă pot spune așa, sau utilizarea ideii de întinerire de către Yamada, dau un aer cu totul special poveștii de iubire. Romanul ne prinde în capcană pe tot parcursul lui, făcându-ne să nu lăsăm o clipă cartea din mână, deși finalul este previzibil.

Povestea cuprinde de toate, ba chiar detaliile șochează la un moment dat, atunci când, după cum știm, fata – Mutsuko, devine din ce în ce mai tânără.

Povestea începe într-un spital când Taura, un nefericit director adjunct la o firmă de prefabricate de aproape 50 de ani, este internat și imobilizat la pat cu ghips la picior.  Primele zile și le petrece singur, soția fiind prea ocupată să-l viziteze, iar băiatul nu are timp. Până când este mutat într-un salon, pentru o noapte cu o străină, și ea imobilizată la pat. Paravanul dintre cei doi îi oprește din a se vedea față în față, dar cuvintele par să însemne mult mai mult decât o simplă conversație de bolnavi. Ceva se întâmplă între ei. Însă, înainte de a pleca, Taura îi vede fața femeii de 67 de ani. Două luni mai târziu Mutsuke îl caută pe Taura.

Aceasta pare vizibil întinerită, ca la 40 de ani. În preajma ei, bărbatul se comportă ciudat, știe să vorbească perfect franceza, simte lucruri stranii pe care, în viața de zi cu zi nu s-ar întâmpla. Cei doi încep să aibă o relație, ea fiind o femeie divorțară, el un bărbat nefericit. Mutsuke dispare iar pentru o perioadă, iar când se reîntâlnesc, ea pare și mai tânără, cam de 30 de ani. Ceva pare să se petreacă cu ea, dar niciunul dintre ei nu-și poate explica ce. Încearcă să trăiască viața din plin, cel puțin zilele când sunt împreună. În ritmul acesta, teama apare în sufletele celor doi. Ce se va întâmpla mai departe?

Taura pare să se regăsească prin ea, ignorând total viața familială și serviciul. Dar o asemenea relație este incertă. După perioada adolescenței, urmează, evident, vârsta de 12-13 ani când Mutsuko începe să aibă probleme în societate, fiind prea mică pentru a-și închiria aparatament sau a-și plăti chiria. Iar relația dintre ei este privită cu suspiciune, un bărbat de vârsta a doua și o puștoaică de școala generală.

Nu-i așa că povestea este incitantă? Pe mine m-a captivat, mai ales că este meritul autorului de a interacționa cu cititorul, de a-l implica prin întrebări aparent inofensive, de a-l provoca. Un autor plăcut, lejer, de urmărit. Consider că a reușit să scoată ceva frumos dintr-o idee celebră folosită de un autor faimos.

”Yamada este un maestru al narațiunii care vorbește despre cum lumea obișnuită, cotidiană se poate deschide pe neașteptate spre o dimensiune fantastică, spirituală” – Guardian, coperta IV.

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata cu reducere online de la libris (transpot gratuit), de la emag sau de la elefant.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

50% reducere aniversara la autorii nascuti la inceput de primavara

Next Article

Cautati carti in limbi straine? Aveti aici tot ce va trebuie...

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
1
Share