fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Poneiul roșu, de John Steinbeck (Editura Polirom, 2021)

Poneiul roșu

Steinbeck s-a născut la 27 februarie 1902 în Salinas, California. El a debutat în 1929 cu romanul Cupa de aur. În anul 1962 face o lungă călătorie prin 40 de state americane în compania cățelului său pe nume Charley, apoi scrie volumul Călătorii cu Charley. În același an i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură.

În Poneiul roșu sunt reunite patru nuvele scrise în perioada 1933 și 1936. Jody Tiflin este un băiat de zece ani ce își petrece copilăria la ferma părinților săi, aflată la poalele munților Gabilan. Dorința lui pentru aventură este frânată de severitatea paternă. În acest cadru Jody asistă la multe experiențe legate de naștere și moarte. Acestea îl marchează dar nu neapărat îl și maturizează ori îl pregătesc pentru viață.

“În Poneiul roșu se remarcă finețea artei lui Steinbeck, iar valoarea cărții sale se datorează în mare măsură și faptului evident că autorul cunoaște în detaliu locul despre care scrie. E un bun cunoscător al cailor, știe toate amănuntele despre ei, știe ce se întâmplă în mintea acestora – și e cu certitudine și un bun cunoscător al copiilor, e incintat de ei, altfel n-ar fi reușit să-l descrie pe Jody așa cum a făcut-o.” – The New York Sun

“Poneiul roșu subliniază o idee importantă, aceea că omul nu trebuie rupt de mediul său natural… Aici se arată marile calități de prozator ale lui Steinbeck, care utilizează tehnica realistă și șocul dramatic ca să-și ilustreze ideile.” – The Nation

Proza lui Steinbeck nu este străbătută de sentimentalitate dar chiar și în aceste condiții este de o frumusețe fascinantă, asemeni peisajelor descrise cu atâta artă.

Farmecul și intensitatea prezentului sunt surprinse cu măiestrie, ca în fragmentul de mai jos, de exemplu:

“După venirea poneiului, Jody n-a mai așteptat niciodată să-l trezeasca trianglul. Și-a făcut obiceiul să se dea jos din pat chiar înainte să se trezească mama lui, să se îmbrace iute și să se ducă tiptil în grajd ca să-l vadă pe Gabilan. În diminețile cenușii și tăcute, când pământul și desișul și clădirile și copacii erau gri-argintii și negre, ca negativul unei fotografii, o pornea înspre grajd, strecurându-se pe lângă pietrele adormite și chiparosul adormit. Curcanii, care înnoptau în copac, ca să nu-i ajungă coioții, dădeau din cioc somnoroși. Câmpurile luceau brumăriu, iar urmele lăsate de iepuri și de șoarecii de câmp se vedeau clar în rouă. Câinii cei buni ieșeau înțepeniți de prin cuștile lor, zbârliți și mârâind înfundat. Apoi adulmecau urma lui Jody și salutau dând din cozile amorțite – Doubletree Mutt, cel cu coada mare și deasă, și Smasher, ciobănescul novice după care se întorceau alene în culcușurile lor calde.”

Apărută în Colecția Top 10+, la Editura Polirom, cartea Poneiul roșu poate fi comandată online, cu reducere, de la Elefant sau Libris.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lista Silviei: 7 cărți dacă vrei să știi mai mult despre plantele medicinale

Next Article
Șase pălării gânditoare

Șase pălării gânditoare, de Edward De Bono (Editura Curtea Veche, 2021)

Related Posts

Total
0
Share