fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea 21 de lecții pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari

21 de lectii pentru secolul XXIÎndrăzneața carte „Sapiens” a cucerit lumea cu comprimarea în 500 de pagini a evoluției omenirii de la focul din cremene la cyborgi. Era abia începutul. Yuval Noah Harari „lovește” din nou cu 21 de lecții pentru secolul XXI. Pe cât de mari sunt așteptările, pe atât de complexă este lectura. Pentru că acoperă (aproape) tot ce este între război – specializarea academică a autorului – până la meditație, activitatea sa preferată. Pentru cineva care practică meditația două ore zilnic și în fiecare an „se retrage” timp de o lună din public, perspectiva poate părea și diferită, și inedită. Unde a ajuns omenirea, după ce a reușit, într-un timp biologic atât de scurt, să construiască această uimitoare civilizație? Păi, la „fake news”, de pildă, la lideri ca Donald Trump sau la naționalismul „care este rău, dar are foloasele sale”.

Harari se (și ne…) întreabă: „Cum mai este de trăit într-o epocă năucă, în care vechile povești și valori s-au prăbușit și nu au intrat altele, noi, să le ia locul?”. Într-un timp în care mituri colective ca legislația sau banii au generat societăți complicate, mult peste limitările noastre biologice, în ce să mai credem, din moment ce ideea de stat-națiune este amenințată la tot pasul, religia călcată în picioare și dinăuntru, nu doar din afară, iar liberalismul pierde câte o redută în fiecare zi?

Cartea 21 de lecții pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari se găsește online la Elefant, Libris sau Cartepedia.

21 de lecții pentru secolul XXI este, până la urmă, o colecție de eseuri. Iar temele sunt aproape stupefiante prin simplitatea lor, pentru că omenirea se lasă „amețită” de clișee complicate, așa e la modă, iar întrebări ca „de ce ne temem oare de teroriști mai mult decât de zahăr?” primesc de regulă răspunsuri de genul pentru că terorismul nu este delicios pudrat pe prăjituri… „Proprietatea este antecamera viitoarelor inegalități”, „Homo Sapiens este o specie a post-adevărului, a cărei putere ține de a crea și a crede în ficțiune: Microsoft este prin definiție o ficțiune”. Și așa mai departe. Adevărat. Verificabil în jur. Și totuși…

Departe de a „pune oglinda în fața” cititorului grăbit care s-ar putea întreba de ce spune Harari lucruri care sunt binecunoscute, autorul provoacă din plin: schimbările climatice pot fi benefice pentru economia Rusiei; oamenii pot evolua în specii diferite în viitor; tehnologia ar putea lăsa în urmă milioane de oameni pentru care va trebui inventat alt sistem de muncă, retribuție, ocupație, viață, până la urmă. „Am putea să lărgim sfera activităților prestate de oameni și care sunt considerate joburi. Poate este nevoie să apăsăm un buton în mințile noastre și să realizăm că a crește un copil este cel mai important și mai greu job posibil”, scrie Harari.

Ca mulți alți autori aflați „pe val”, Harari mixează cultură și culturi, face tururi în care ține conferințe „pe înțelesul tuturor” și fără o specializare anume, își reîmpachetează operele în ediții numai bune de golit de pe rafturi, reprezintă o „specie” aparte: guru de mileniu trei, reper din genul la care apelează vedete ca Gwyneth Paltrow pentru a-și găsi busola în propria celebritate. Exact pentru asta este nevoie de astfel de volume: pentru întrebări simple, ca „de ce ne temem de teroriști mai mult decât de zahăr”…

Citește și recenziile noastre la bestseller-ele lui Yuval Noah Harari:

Roxana Ichim Istudor
Total
22
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Luna Cadourilor

A început Luna Cadourilor - mii de cărți cu minim 50% reducere

Next Article

Ofertă Libris: 2+1 Gratuit la cărțile Litera

Related Posts

Total
22
Share