fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Singur în Berlin, de Hans Fallada

Otto şi Anna Quangel sunt un cuplu german de oameni muncitori, nu foarte sociabili şi nu foarte ostili naţional-socialiştilor. Dar asta se schimbă în 1940, când iubitul lor fiu, Ottochen, este ucis în luptele din Franţa. Otto intră astfel în rezistenţă, scriind cărţi poştale anonime împotriva naziştilor, pe care le pune în clădiri: „Munciţi cât de puţin puteţi! Puneţi nisip în maşinării! Fiecare parte de muncă nefăcută va scurta războiul!”.

singur-in-berlin

  • Carte publicata in 2012 de Polirom
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Proza XX
  • Traducator: Gabriela Eftimie
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 760
  • ISBN: 978-973-46-2436-2

Autorul cărţii Singur în Berlin nu a făcut decât să creeze o variaţiune pe tema unor personaje care într-adevăr au existat – Otto şi Elise Hampel – şi care au fost arestate după activităţi ilegale în 1942, apoi condamnate la moarte şi executate. Pentru a le face povestea cât mai vie, Hans Fallada aduce în scenă o butaforie de personaje suburbane, hoţi, femei uşoare, veterani nazişti căzuţi în patima alcoolului, pe care le pune în contrapondere cu oamenii obişnuiţi care încearcă să reziste „la scară mică”, dezorganizat, periculos, plini de un curaj care de multe ori este inutil. Şi totuşi, are rezultate. Din cele 276 de cărţi poştale, majoritatea sunt aruncate chiar în curtea Gestapo, unde generează o moarte şi două încheieri de carieră, creând un haos greu de imaginat în acea instituţie înfiorătoare.

Pentru a înţelege pe deplin de ce Singur în Berlin are accente de delir, scene din ospicii, şantaj, droguri şi tuşe întunecate ale unei lumi suburbane exploatată pe deplin de nazişti, o privire asupra vieţii autorului este deopotrivă necesară şi relevantă. Rudolf Ditzen, care a scris sub pseudonimul Hans Fallada, şi-a ucis un coleg în duel la vârsta de 18 ani. Şi-a petrecut mai toată viaţa în centre psihiatrice sau în închisori – când nu se droga fura pentru a-şi întreţine dependenţa de morfină. În răstimpuri, lucra la ferme sau ţinea rubrici la ziare, scriind şi cărţi. La un moment dat s-a căsătorit şi părea a se fi cuminţit. Prima lui carte, „Kleiner Mann – was nun?”, i-a adus laude din partea marelui Thomas Mann, apoi recunoaştere, succes internaţional, un film făcut la Hollywood şi o mică fermă. Dar în 1944, după o ceartă cu soţia, a îndreptat arma asupra ei, lucru care l-a trimis din nou la ospiciu.

La sfârşitul războiului, scrierile lui Fallada au intrat în atenţia autorităţilor est-germane, care le-au ridicat în slăvi tocmai pentru că ilustrau, ca şi Singur în Berlin, rezistenţa antifascistă.

Cartea Singur în Berlin, de Hans Fallada poate fi cumparata de la Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Albinuta Maya - o noua colectie de desene animate de la Gazeta Sporturilor

Next Article

Carti cu Libertatea: "Pacatele trecutului" de Sandra Brown + carte CADOU

Related Posts

Total
0
Share