Humanitas comunica noile aparitii ale editurii. Sunt si titluri reeditate, dar si povesti noi. Aveti si posibilitatea sa le cumparati cu reducere. Spor la citit!
Mircea Cartarescu, Travesti – Editie noua 2013
“Travesti este un studiu de caz despre un copil hermafrodit, dar si o explorare a intunecatei sexualitati adolescentine. Mai presus de orice, insa, acest mic roman, care m-a obsedat si m-a chinuit mai mult decat orice alta carte a mea, e anabasis-ul meu, drumul meu ascuns si intortocheat catre centrul adanc ingropat al fiintei mele.
Travesti este si portalul catre Orbitor. Trilogia mea n-ar fi putut exista fara exercitiul de sinceritate aproape sinucigasa de aici. Nu e usor sa afli cine esti, nici sa te privesti in ochi dupa ce ai aflat. Si, in orice caz, nu vei mai fi niciodata acelasi. Odata cu Travesti, cantecele inocentei etapa mea euforica, a poemelor, a Nostalgiei si a Levantului au amutit, lasand locul unor tot mai imposibile si mai nemultumit! e de sine cantece ale experientei.
In fine, Travesti este descrierea ororii de a fi singur, autoportretul meu in cea mai nefericita perioada a vietii mele. Cartea asta ma urmareste si azi si consuna ciudat cu ceea ce scriu acum, la un sfert de secol dupa terminarea ei.” (Mircea Cartarescu)
Mario Vargas Llosa, Baietii si alte povestiri
Sefii, primul dintre cele doua volume cuprinse in Baietii si alte povestiri, a fost publicat pentru intaia oara in urma cu 50 de ani, marcand debutul oficial ca prozator al lui Mario Vargas Llosa. Realismul lucid al acestor sase povestiri, lipsit de inflexiuni mitologice, anunta o perspectiva aparte in contextul literaturii sud-americane, identificata adesea cu realismul de tip magic. Povestirea Baietii, scrisa un deceniu mai tarziu, e un punct de cotitura: violenta e aici mai insidioasa si nu mai tine atat de un tacit “cod” al onoarei si al machismului, ca in povestirile si romanele de pana in 1967, cat, mai degraba, de insasi regula jocului.
“Sefii este prima mea carte si in ea apar cateva din multele povestiri scrise cand eram adolescent si student. Era un concurs de povestiri la Barcelona, «Leopoldo Al! as», cu un premiu destul de modest, si, cum imi doream sa public, am participat, fara prea mari sperante, insa am fost premiat. Zece ani mai tarziu am scris Baietii. Subiectul imi dadea tarcoale de cand citisem, intr-un ziar, ca un caine a emasculat un nou-nascut, intr-un satuc din Anzi. Imi doream sa scriu despre aceasta rana stranie care, spre deosebire de altele, nu se inchide, ci, odata cu trecerea timpului, se deschide din ce in ce mai mult.” (Mario Vargas Llosa)
Lucian Boia, Occidentul. O interpretare istorica – Editie noua 2013
“Previziunile pe termen lung sau mediu sunt absolut iluzorii. Nu stim nimic despre anul 2100. Singura cvasicertitudine e ca va fi o lume foarte diferita de cea in care traim. Tehnologie, mediu, biologie umana, cultura, religie, sociabilitate, mod de viata… totul va fi remodelat dupa criterii noi. Astfel, Occidentul isi va fi castigat pariul. Isi va fi implinit ratiunea de a fi, misiunea sa istorica: transformarea lumii si a conditiei umane. Este imposibil sa estimam rezultatul: ceea ce ne asteapta la capatul drumului apartine marelui mister care invaluie destinul omului.” (Lucian Boia)
Giles Milton, William Samuraiul. Aventurierul care a deschis portile Japoniei
Adevarata poveste a lui William Adams, primul englez care a pus piciorul in Japonia si care a inspirat bestsellerul lui James Clavell, Shogun.
“In 1600, in zorii lumii moderne, cand calatoriile peste mari si tari erau masurate in luni si chiar ani, William Adams (15641620), marinar englez cu origini modeste, ajunge pe tarmul Japoniei alaturi de cativa dintre tovarasii sai. Printr-o combinatie de indemanare, istetime nativa, viclenie si noroc, Adams devine confidentul lui Tokugawa Ieyasu, puternicul shogun care a intemeiat Japonia moderna. Milton il plaseaza pe Adams in centrul exuberantei istorii populare a primelor contacte europene cu societatea japoneza, in multe privinte mai rafinata si mai civilizata decat Europa.” (Library Journal)
“O relatare foarte curgatoare a primelor expeditii comerciale in Japonia. G! iles Milton reuseste sa ofere o lectie complexa de istorie sub forma unei naratiuni captivante.” (Sunday Business Post)
Simon Singh, Edzard Ernst, Adevarul despre medicina alternativa
“Cine are dreptate: criticul care afirma ca medicina alternativa e una cu vrajitoria, ori mama care lasa sanatatea pruncului ei pe seama medicinei alternative? Exista trei raspunsuri posibile:
1. Poate ca medicina alternativa este cu totul nefolositoare.
2. Poate ca medicina alternativa e cat se poate de eficienta.
3. Sau poate ca adevarul se afla undeva la mijloc?
Oricare ar fi raspunsul, am hotarat sa scriem aceasta carte pentru a ajunge la adevar. Cu toate ca au aparut deja multe carti care pretind ca va spun adevarul despre medicina alternativa, suntem convinsi ca lucrarea noastra ofera un nivel fara precedent de rigurozitate, autoritate si independenta. Suntem, amandoi, oameni de stiinta cu experienta, asa incat vom examina diferitele terapii alternative cu cea mai mare atentie.
In plus, nici unul dintre noi nu a lucrat p! entru vreo companie farmaceutica si nici n-a tras vreodata foloase de pe urma sectorului «sanatatii naturale» putem spune cu mana pe inima ca singura noastra motivatie este aflarea adevarului.” (Simon Singh, Edzard Ernst)