fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Top 100 cărți de citit musai într-o viață

100 de cărți

Cândva, cărțile și cititul erau un lux dedicat doar unei mici părți a învățaților, astăzi cartea este un bun al tuturor. Suntem, așadar, generații de norocoși care trăiesc în vremuri în care nu trebuie decât să întindem mâna pentru a atinge lumina. De la cei care dorm cu Biblia la căpătâiul patului și, din timp în timp, deschid Marea Carte la pilde și la înțelepciunea supremă, până la tinerii care „topesc” de pe rafturi bestseller-urile momentului, căutând repere pe care le pot translata în propiile vieți, cartea este fundamentală deopotrivă pentru spirit, minte și trup.

Aidoma unui castel interior, învățătura cărții pornește de la o temelie pe care fiecare pune apoi culoare și personalitate. Chiar aici, pe acest fundament, pot sta acele cărți fără de care nu se poate imagina o adevărată bogăție inerioară. Sunt volumele mari ale construcției clasice a societății omenești, în toate componentele sale, de la estetică la filosofie, sunt cărțile marilor destine care au dominat epocile până într-acolo încât și-au trimis aderențele până în contemporaneitate, născând culturi, sunt cărțile iubirilor incompaabile, și totuși comparabile cu toate celelalte iubiri care alcătuiesc Iubirea Universală, sunt volumele războaielor care au scos deopotrivă ce este mai rău și ce este mai bun în oameni, i-au pus în situații extreme și i-au vădit eroi de scenarii sau anonimi demni de legende.

Cele 100 de cărți musai de citit într-o viață sunt volumele realului și imaginarului, poveștile edificiilor și relațiilor, istoriile celor care au fost pentru a rămâne și au populat cu simboluri existențele actuale. De la Dante la George Orwell și de la Homer la Mark Twain, tot ce au coagulat societățile, șlefuit cu migală, proiectat în timp și spațiu, îmbogățit cu tezaure de știință, experiență și talent, așteaptă cititorul modern să „facă avere” în cel mai peren mod cu putință: acumularea interioară.

Acele 100 de cărți fundamentale vor tapeta pereții copilăriei cu modele, vor pulsa cristale ale clarității în orice adolescență, vor îndruma tinerețea, vor susține maturitatea și vor ține cea mai fastuoasă companie la senectute. Cărțile de frunte ale inimii și spiritului fiecăruia pot fi ficțiune sau știință, întâmplări adevărate sau povești imaginare, biografii sau legende, fiecare un univers închis, în mod uimitor, în volumele pe care le iubim și la care ne întoarcem mereu, ca la bijuterii de familie.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Scriitoarea Siobhán Parkinson vine în România

Next Article
Hackul fericirii

Hackul fericirii, de Ellen Petry Leanse (Editura Curtea Veche, 2019)

Related Posts

Total
1
Share