fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

A fost doar ciumă, de Ludmila Ulițkaia (Editura Humanitas, 2021)

A fost doar ciumă

Ludmila Ulițkaia , o voce importantă și apreciată a literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce își ia licența în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârșitul anilor ’70 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova și scrie scenarii de film. Primul ei roman, Soniecika(1995; Humanitas, 2004), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă și recompensat cu premiile Médicis étranger și Giuseppe Acerbi. Același succes a însoțit și următoarele ei scrieri, în 2013 i s-a acordat distincția Officier de la Légion d’honneur și în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

În timpul pandemiei de Covid-19 Ludmila se gândește că nu ar fi rău deloc să își facă puțină ordine în hârtii și manuscrise. Astfel descoperă un scenariu pe care l-a scris în 1988 dar pe care nu l-a putut publica din motive politice. I se pare atât de actual ce a scris în 1988 încât publică romanul în 2020 în Rusia.

„Structura fragmentară tipică a Ludmilei Ulițkaia reușește să capteze cu precizie atmosfera opresivă a acelei epoci.“ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Un imn sarcastic și macabru închinat poliției secrete sovietice, care a împiedicat răspândirea ciumei, dezvăluind însă măsura imensă în care otrăvise deja societatea.“ – Ingo Schulze

Ceea ce a publicat era bazat pe un fapt real: epidemia de ciumă izbucnită la Moscova în 1939, într-o vreme când „dușmanii“ regimului stalinist erau arestați pe capete.

Un cercetător care lucrează la crearea unui vaccin împotriva ciumei se infectează fără să-și dea seama. În aceeași zi, este chemat la Moscova, pentru a-și prezenta rezultatele.  În momentul în care îi apar simptomele, autoritățile se pun în mișcare pentru a depista toate persoanele cu care a fost în contact și a le izola. Dramatismul situațiilor capătă accente de un comic grotesc, care amintește de scrierile lui Bulgakov sau Gogol.

Cartea A fost doar ciumă, de Ludmila Ulițkaia poate fi comandată de aici.

Silvia Filip
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Cofetăria cu miracole

Cofetăria cu miracole, de Christian Escriba, Silvia Tarrago (Editura Humanitas, 2021)

Next Article
Bookilipir

Bookilipir - carte Cadou și reduceri de până la 75%

Related Posts

Total
0
Share