fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Alte cinci plimbări prin cartier, de Gonçalo M. Tavares

Autori renumiţi „se plimbă” prin cartea lui Gonçalo M. Tavares: Mister Valéry (Paul Valéry), Mister Calvino (Italo Calvino), Mister Juarroz (Roberto Juarroz), Mister Henri (Henri Michaux), Mister Kraus (Karl Kraus), and Mister Walser (Robert Walser). Este esenţial de menţionat că povestirile nu sunt biografii, ci doar amestecuri fermecătoare dintre autor şi munca sa, creaţia şi stilul fiind la loc de cinste în această serie de „Mister”.

alte-cinci-plimbari-prin-cartier

  • Carte publicata in 2015 de ALLFA
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Strada Fictiunii
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 328
  • ISBN: 978-973-724-815-2

În dreptul lui Mister Valéry dăm de binecunoscutul poet francez Paul Valéry, care se află în compania personajului său Monsieur Teste şi care, ca şi acesta, se chinuie să îşi imagineze că e mult mai înalt, ba chiar reuşeşte să vadă ce este în creştetele amicilor săi, lucru pentru care aceştia sfârşesc prin a-l părăsi, întrucât, disperat să le depăşească statura, le uită chipurile.

În cazul lui Mister Henri, vedem la tot pasul iubirea acestuia pentru enciclopedii şi… absint. Aburit de alcool, acesta scrie o cronică a unei ascensiuni politice şi nu lipsesc cinismul şi filosofia plină de asperităţi a adevăratului Karl Kraus, care a fermecat o epocă cu satira şi calitatea materialelor sale jurnalistice.

Mister Walser este o întruchipare a lui Robert Walser, celebrul scriitor de fraze interminabile terminate cu nenumărate semne de exclamare. Aventurierul care se simte foarte bine în calitate de însingurat şi-a terminat o casă şi este foarte grăbit să înceapă o nouă viaţă. Când s-o inaugureze, hop şi meşterii care „îmbunătăţesc” în stilul caracteristic: demolează pereţi, dislocă uşi, scot geamuri, mută holuri, ba chiar se oferă să stea peste noapte, ca să termine „dezastrul” cum se cuvine. Neobişnuit cu căile lumeşti, Walser se adigură că toţi stau confortabil în ceea ce a mai rămas din casa lui, în timp ce el se culcă pe un culoar, în curent. Fireşte, asta nu este decât imaginarea unei faţete a vieţii adevăratului Robert Walser, care, după ce a stat 27 de ani într-un ospiciu în care se închisese de bunăvoie, s-a dus la o plimbare şi a murit în zăpadă.

Tavares a publicat genul acesta de scurte povestiri fascinante, amuzante, triste, fermecătoare, din anul 2002 încoace. Sunt aşteptate şi altele, iar „agora” vântură ştirea că ar urma Mishima, Virginia Woolf sau Gogol…

Cumpara cartea Alte cinci plimbări prin cartier, de Gonçalo M. Tavares de la eMAG / Libris / Elefant

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Un duce doar pentru mine" de Kelly Bowen

Next Article

Călătorește cu Litera Mică în mașinile uberFamily

Related Posts

Total
0
Share