fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Când roata se întoarce (recenzie la cartea “Spiritus”, de Ismail Kadare)

Ismail Kadare – Spiritus, trad. Marius Dobrescu, ed. Humanitas Fiction, 2012

Ismail Kadare (n. 1936) este unul dintre cei mai importanți scriitori de origine albaneză. Este, de asemenea, și unul dintre autorii mei favoriți. Generalul armatei moarte este una dinte cele mai cunoscute opere ale sale, pe care nu am citit-o încă, dar v-am recenzat mai demult Mesagerii ploii și Cronică în piatră. Vremea nebuniei.

  • spiritusCarte publicata in 2012 la Editura Humanitas Fiction
  • Data aparitiei: Iulie 2012
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Marius Dobrescu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 264
  • ISBN: 978-973-689-502-9
  • Cumpara cartea cu reducere

Romanul este împărțit în trei planuri care prezintă diferit povestea sinistră din orașul B: partea întâi: Haosul, partea a doua: Descoperirea și partea a treia: De profundis.

Este structurat în așa fel încât să te facă mereu să vrei să afli ce se întâmplă, dar cu cât citești mai mult, cu atât totul devine mai incert. Cel puțin așa a fost la mine, am urmărit spiritus-ul până la capăt, nerăbdătoare să aflu deznodământul misterios.

În orașul B din Albania comunistă, se întâmplase în trecut un lucru ce era înfășurat într-un mister care nu promitea nimic bun, denumit pe scurt „captarea unui suflet” de către comuniști. Cel puțin așa au dat mai departe povestea locuitorii care și acum, la ceva timp după întâmplare, nu sunt încântați să vorbească despre asta.

De fapt, povestea începe într-o perioadă tulbure pentru orașul B și pentru Albania. Când despre Conducător se auzeau tot felul de zvonuri. Pentru a fi la curent cu eventualele compoturi, comuniștii s-au infiltrat peste tot în țară, cu ajutorul spionilor, dar și a microfoanelor care băgau în sperieți pe toată lumea. Adrian Vogli, șeful Securității în orașul B, primise noile microfoane mici cât o buburuză, „vocile”, care mergeau perfect în căptușeala paltoanelor.

„Nemulțumirea cauzată de „voci” apărea în fiecare notă informativă. În afară de ocările banale, „instrumente recii”, „invenția diavolului” ș.a., în textele lor se găseau și unele cugetări filozfice greu de crezut c-ar fi putut fi emanate de creierul lor.

Într-o notă scria că, dacă avioanele își au strămoșul în covorul zburător, iar televiziunea în oglinda fermecată , ce te poate transporta în orice colț al lumii, blestematele „voci” veneau din lumea fantasmelor, a ocultismului, am magiei negre și a altor manifestări de obscurantism medieval”. (p. 108)

În aceeași perioadă, inginerul Shpend Guraziu fusese pus să însoțească o delegație de francezi într-o seară care coincidea cu jucarea piesei mult iubite de locuitori, Pescărușul de Cehov. O voce ajunsese și-n hainele lui Shpend. Doar că el murise într-un accident stupid și fusese înmormântat cu ea. Peste trei ani, ceva neașteptat se întâmplă.

Momentul morții lui coincide cu răvășirea întregului oraș, dar mai ales al celor care au colaborat cu el: actrița Suzana cu care acesta avusese o aventură, colegii de birou, Skender și Eldira, dar și alții. Nici Șeful Securității nu va mai avea o viață ușoară. Ba chiar i se va schimba în mod surprinzător, cum nu s-ar fi gândit niciodată. Însăși viața Conducătorului este schimbată când află povestea microfonului de rău augur, care decisese să comunice cu oamenii după trei ani de tăcere sub pământ.

Nu vreau să vă spun mai multe deoarece știu că o să vă placă să urmăriți singuri firul intrigant al poveștii. Aparent ar părea o carte care vorbește despre lucruri ascunde, obscure. Cu toate astea, Kadare a vrut să prezinte, în opinia mea, caracterul uman în condiții de presiune foarte mare, cum ar fi sentimentul de a fi ascultat și urmărit tot timpul. Societatea ce devine paranoică și care nu-și mai găsește pacea nici după ce evenimentele au apus de mult. Vă amintiți de 1984 a lui Orwell? Ceva din acel sentiment este transmis aici. Sper să vă placă!

Cumpara cartea la cel mai bun pret + transport gratuit. Click aici.

Îți plac recenziile Emiliei? Și nouă! Vezi aici despre ce ne-a mai povestit!

Emilia Zăinel

Emilia Zainel
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Ziua când au dispărut porumbeii”, de Sofi Oksanen

Next Article

Humanitas ne da intalnire cu neastamparatul prichindel Habarnam

Related Posts

Total
0
Share