fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Dan Ungureanu: „Arta este foarte vastă, mediile de exprimare inepuizabile, așa că într-o formă sau alta, toți facem artă.”

Dan Ungureanu

V-ați întrebat vreodată cum ar arăta cărțile pentru copii dacă nu ar fi ilustrate? Sau v-ați întrebat cărui anotimp ați asocia ilustrația de carte? Dan Ungureanu, asemeni altor artiști pasionați de ceea ce fac, își petrece cea mai mare parte a timpului desenând, făcând ilustrație de carte pentru copii și nu numai, acest domeniu dându-i pe deplin libertatea de care are nevoie un artist pentru a se exprima. Și dacă ne gândim că nu are cum să se plictisească conturând, desenând lumi reale sau fantastice, personaje din lumea vegetală sau din cea animală, personaje pozitive sau negative, nu ne rămâne decât să îi mulțumim lui Dan pentru ilustrațiile lui, asta pentru că și el contribuie într-o mare măsură la apropierea copiilor de lectură.

Sunt convinsă că fără multă muncă și disciplină, ilustratorul – invitatul nostru de astăzi- nu ar putea realiza atât de multe proiecte pentru prichindei și din acest motiv țin să îi mulțumesc că și-a făcut timp pentru a participa la acest interviu.

Vă invit în lumea lui colorată, vă invit să vă îmbrăcați sufletul în lumina culorilor de primăvară!

Silvia Filip: Dan, cărui anotimp ai asocia ilustrația ta de carte pentru copii?

Dan Ungureanu: Pentru mine copilăria nu are anotimp, mai curând lumină. Acea lumină caldă a primăverii proaspete sau cea a începutului de toamnă, când lumina pare că vine din interior. Dar depinde foarte mult de stare și moment.

S.F.: Ai căpătat vreo slăbiciune pentru anumite personaje – fantastice, pozitive, negative, din lumea vegetală, animală?

D.U.: Îmi vine foarte ușor să desenez personaje copii, cât mai copii posibil. Gândesc că, dacă vrei să spui ceva cuiva, trebuie să o faci direct. Cât despre felurile personajelor, mă fascinează genul tăcut, retras, cu o lume interioară bogată.

S.F.: Ce personaje (ilustrații) crezi că iubesc copii?

D.U.: Cum spuneam și mai sus, copii cred că preferă lucrurile clare. Dar mai importantă mi se pare că este întâlnirea dintre personaje, ilustrații, povești și cititori. Cu cât acestea sunt mai diverse, cu atât iubirea crește, pentru cărți, personaje, lume.

S.F.: Ești privilegiat să fii ilustrator și să te întreții de mai bine de zece ani din această activitate. Ești exemplu că se poate trăi din artă dacă este făcută așa cum trebuie…Ce s-a întâmplat cu ceilalți colegi ai tăi de facultate? Câți dintre ei au ales arta, câți dintre ei au ales alt domeniu?

D.U.: La drept vorbind și eu am făcut o reconversie profesională, având în vedere că am absolvit secția Pictură. Arta este foarte vastă, mediile de exprimare inepuizabile, așa că într-o formă sau alta, toți facem artă.

S.F.: Dacă ai fi totuși nevoit să îți alegi un job part-time, ce ți-ar plăcea să faci în afară de ilustrație?

D.U.: E adevărat că cel mai mult timp fac ilustrație, pentru diverse domenii. Dar în paralel lucrez când la o scenografie, când la un proiect comun cu Lia Pfeiffer, când la te miri ce. Îmi place să experimentez medii diferite, provocările de tot felul, dar nu îmi doresc să ies din acest cerc, pentru că nu am vreme să mă plictisesc.

S.F.: Ce muzică preferi să asculți în timp ce lucrezi?

D.U.: Sunt ascultător de teatru radiofonic de mai bine de zece ani, dar și de podcast-uri. Alternez cu muzică, în special când fac schițe și parcurg texte, pornind de la Radiohead și Portishead, trecând prin Sigur Ros și ajungând la Joanna Newsom sau Agnes Obel.

S.F.: Ce crezi că ar fi lipsit ilustrației tale dacă nu te-ai fi hotărât să urmezi un master la Cambridge?

D.U.: Am decis să urmez masterul pentru că simțeam că ceva îmi lipsește. Cu ce m-am întors de la Cambridge a fost mai multă încredere în ceea ce fac și mi-am găsit vocea fiind îndrumat de minunatul profesor Martin Salisbury.

S.F.: Ce ai învățat despre ilustrație de la Alexis Deacon (n.r. ilustrator și profesor la Cambridge)?

D.U.: Ce m-a fascinat din primul moment la desenul lui Alexis Deacon a fost expresivitatea perfectă a liniei, simplitatea și ușurința cu care portretizează fiecare element, dar mai ales frumusețea, claritatea și coerența compoziției. Este genul de povestitor în imagini spre care aspir.

S.F.: Nara and the Island, cartea scrisă și ilustrată de tine, a fost pe podium (locul al doilea la categoria Student Illustration Prize la V&A Illustration Award). Cât de mult te-a surprins acest premiu?

D.U.: Pentru mine concursurile studențești sunt moduri de expunere. Așa se face că după mențiunea obținută la Macmillan Prize an primit oferta de a publica Nara and the Island la Andersen Press. Premiul de la V&A a fost ca o a doua confirmare și a fost foarte bine venită.

S.F.: Cu ce autor (de la noi sau de oriunde altundeva) ți-ar plăcea să colaborezi în viitorul apropiat?

D.U.: Deja de doi ani colaborez cu domnul Florin Bican și Apolodorul nostru. După Apolododecameronul, care a fost cartea la care am râs desenând, și după Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, prima carte din colecția Apolodor Explorator, acum lucrăm la a doua carte din aceeași colecție. De data aceasta, Apolodor va (re)descoperi Luna. Și cu siguranță nu ne vom opri aici.

Interviu realizat de Silvia Filip
Foto: arhiva personală Dan Ungureanu

Silvia Filip
Total
2
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Târgul Litera Mică

Târgul Litera Mică: până la -70% la cărțile pentru copii și CADOU la orice comandă

Next Article
Corint Istorie

Titluri noi în colecțiile Corint Istorie

Related Posts

Total
2
Share