fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Flora și Ulise, de Kate DiCamillo

Flora și Ulise

Astăzi scriu o nouă recenzie pentru Bookuria. Am ales să vă prezint o carte foarte frumoasă de la Editura Arthur, Flora și Ulise, de Kate DiCamillo. În carte ne este povestit cum o fetiță, care se credea o cinică, se întâlnește cu o veveriță supranaturală – Ulise. Flora, Flora Belle Buckman mai exact, era o mare iubitoare de benzi desenate. Viața ei, însă, nu se aseamănă deloc cu acestea, Flora având o familie normală.

Totul era așa, obișnuit, până când, într-o zi, un aspirator Ulise 2000X urmărește o biată veveriță. Nu mă înțelegeți greșit, era aspiratorul de maaaaare putere al doamnei Tickham pe care-l primise de ziua ei. Flora văzând acea problemă, coboară scările repede, iese în curte, sare gardul dintr-un salt și ajunge la veverița leșinată. Fata îi face respirație gură la gură, chiar dacă asta nu scrisa cum se face în suplimentul de benzi desenate ”Ți se pot întâmpla chestii groaznice!”. Puiul de veveriță își revine, spre ușurarea vecinilor și mândria Florei. În mintea puiului de veveriță se produce o schimbare. Din lumină și întuneric, viață și moarte, viața veveriței căpătase un sens. Era o ”super-veveriță”.

Totul devine din ce în ce mai interesant în viața fetei când se arată William Spiver, puștiul care pretinde că are ”orbire temporară provocată de traumă” și este nepotul lui Tootie Tickham. Flora, după un timp, descoperă că Ulise are puteri neobișnuite, mai ales atunci când realizează că în calcultaorul ei apăruse ”peste noapte” o poezie despre mâncare tipic veverițelor, poezie pe care în mod clar n-o scrisese ea. Cartea devine, încet, încet, ca o bandă desenată clasică când povestea primește și un super-ticălos.

Mama Florei consideră că fata ei petrece prea mult timp cu acel pui de veveriță și hotărăște că Ulise, puiul de veveriță, trebuie să dispară urgent din casa ei.
Aceasta îl roagă pe George (tatăl Florei) să îi dea cu lopata în cap lui Ulise, să-l bage într-un sac și să-l îngroape. Flora ascultă vorba lor și deja se gândește cum să le încurce planurile. Mama ei, aflând că Flora a aflat ce vor să facă începe să ia măsuri și mai drastice. Merită să citiți cartea până la sfărșit, de aici încolo acțiunea devine chiar palpitantă.

Flora și Ulise este genul de carte la care suspansul urcă de la capitol la capitol. De la primele întrebări simple: oare mai salvează Flora veverița? la Oare poate Ulise să-i supraviețuiască mamei Florei? Această carte este și genul de poveste care te prinde și nu-ți mai dă drumul. Ca o veveriță de cracul pantalonului :)

Așa cum fac de obicei, dincolo de Flora și Ulise, de același autor îți mai recomand o carte: Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane. O am tot de la Editura Arthur și mi-a plăcut foarte mult. Poate o să vă și povestesc ceva despre ea într-o recenzie viitoare. Cine știe…

Matei Cercel
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
orasul si literatura

Prima ediție a Festivalului Internațional Orașul și Literatura (4-7 februarie 2016)

Next Article
Marea carte a inumanitatii

Eveniment Humanitas: Marea carte a inumanitatii. O istorie a ororilor in 100 de episoade

Related Posts

Total
0
Share