fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Fragment din volumul „Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX”, de Anca Bujoreanu

Volumul „Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX”, autor Anca Bujoreanu, Editura Adenium, Colecția Christia, tratează experiențele prin care au trecut creștinii în închisorile și lagărele de exterminare din România în timpul regimului comunist și modul în care au reușit să-și păstreze nealterată credința în Dumnezeu. Aceste realități istorice sunt analizate dintr-o perspectivă teologică, ce nu a fost foarte des abordată în alte lucrări, o mare parte dintre ele axându-se pe surse memorialistice.

Anca Bujoreanu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, secția Patrimoniu, din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași. După terminarea studiilor, a ales să se dedice picturii bisericești.

coperta-site-sfintiFragment din volumul „Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX”, autor Anca Bujoreanu, Colecția Christia, Editura Adenium

„Secolul XX a redeschis epoca muceniciei. Toate semnele date de acest veac reclamau sfințenia. Trebuie precizat că au existat mii de oameni care s‑au sfințit în acest secol al întunericului, după cum se va observa din conținutul acestei lucrări. La aceasta se adaugă multe alte cărți scrise chiar de mărturisitorii care au pătimit în temnițele comuniste. Ei au fost ajutați de Dumnezeu să supraviețuiască pentru a depune mărturie în favoarea Adevărului. Acum, acești oameni sfinți ne mobilizează spre o trăire creștină autentică prin modul lor de viață, de trăire după Hristos și în Hristos. Viața lor descoperă valorile creștine după care se ghidau, iar acest mod de viață, care are foarte multe în comun cu cele ale sfinților, este demn de urmat.

Cartea de față a fost scrisă într‑o epocă neocomunistă, când societatea de azi, la nivel național și mondial, este în continuă prefacere și neliniște, tulburată de crize materiale și spirituale de toate soiurile. Lumea speră la timpuri mai bune, la un viitor mai bun, mai fericit. Dar unde?

Despre suferințele îndurate de creștini în timpul regimului comunist s‑a scris mult după anul 1989, însă, din păcate, această literatură memorialistică este prea puțin cunoscută și luată în seamă. Martorii descriu aceeași realitate, dar extrem de diferit, fiecare după cum a simțit‑o. Aceste cărți vorbesc despre torturile, chinurile și persecuțiile care au spulberat tinerețea lor. Ele dezvăluie pentru noi fapte reale, care colorează o părticică a imensei pete albe pe care o reprezintă istoria ultimei jumătăți de secol, nescrisă din lipsa documentelor, a actelor falsificate, distruse sau încă interzise.

Unii dintre memorialiștii care au scris pe această temă mai trăiesc încă. Cei mai mulți dintre cei care s‑au dedicat acestei teme au scris din perspectivă laică și, chiar dacă ating în lucrările lor și unele aspecte religioase, ele rămân cu caracter laic. Dar pentru că se simte nevoia unor studii care să aprofundeze din punct de vedere teologic aceste realități istorice, am considerat utilă realizarea unei lucrări Acest studiu relatează zguduitoare experiențe din anii petrecuți de creștini în închisorile și lagărele de exterminare din România.

La baza lucrării am avut ca prim material mărturiile martirilor și mărturisitorilor români care conțin o inestimabilă documentație istorică și o emoționantă mărturie asupra capacității de rezistență morală și spirituală a neamului nostru. Toate cărțile celor care au rezistat și au scris despre ororile petrecute în temnițele comuniste acoperă un gol ce se resimte în cunoașterea transformărilor petrecute în țară, în două decenii de dominație comunistă, 1948‑1964.

La realizarea acestei lucrări am mai folosit Sfânta Scriptură și mărturiile mărturisitorilor contemporani, care au rezistat vitejește  în lupta împotriva Răului – comunismul ateu –, lăsați prin Pronia divină pentru a mărturisi adevărul urmașilor acestui neam, din care facem parte și noi.

Izvoarele principale care au stat la baza realizării acestui volum privesc în primul rând martirii și mărturisitorii din Biserica Ortodoxă Română, la care se adaugă și unele referințe la martirii și mărturisitorii din Biserica Ortodoxă Rusă.

Această lucrare cuprinde o sinteză a modului în care martirii și mărturisitorii români din secolul XX au reușit să‑și mențină vie credința în fața prigonitorilor lui Hristos.

Prin lucrarea de față dorim să scoatem în evidență faptul că, în decursul veacurilor, Dumnezeu a avut sfinții Săi. Chiar și astăzi sunt persoane care au mărturisit și mărturisesc pe Hristos, indiferent de opreliștile ce s‑au ivit spre a‑i împiedica. Dar această mărturisire se face numai prin jertfă, urmându‑L pe Iisus Hristos, Care a răscumpărat lumea „cu Însuși Sângele Său” (Fapte 20, 28). Această jertfă nu este ușoară. Ea presupune o mare libertate a spiritului, o renunțare la toate, în numele unei alte lumi, a unei lumi veșnice. Jertfa este un act necesar prin care omul se apropie de Dumnezeu.

Secolul XX a dat mult mai mulți martiri decât toate celelalte secole la un loc. Acest fapt este adeverit prin numeroasele jertfe din această perioadă, lucru demonstrat, credem, și în lucrarea de față.”

Reamintim că, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august 2015), toate titlurile Colecției Christia sunt disponibile la jumătate de preț. Oferta este valabilă doar pentru comenzile efectuate pe site-ul Adenium: www.adenium.ro. Vezi aici mai multe detalii.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Blândeţea nopţii, de F. Scott Fitzgerald

Next Article

Reducerile zilei. 3 august 2015

Related Posts

Total
0
Share