In aceasta saptamana lista este dedicata celor ce citesc romane thriller. In aceste zece romane actiunea se impleteste cu politica dand nastare unor situatii tensionate care ne vor tine in priza pana la final. Am citit “Marioneta” de Robert Harris din acesta lista si mi-a placut foarte mult. A fost ecranizata in regia lui Roman Polanski asa ca nici filmul nu este rau deloc.
Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “Supunere” de Michel Houellebecq
Roman pe care autorul il include in genul PF (political fiction), Supunere a zguduit deja Occidentul. Un Occident pe care inca din 1998, prin Particulele elementare, Michel Houellebecq il analizeaza cu scalpelul im mana punandu-i in fata mizeria morala si deruta politica.
Antieroul lui Houellebecq, François, profesor de literatura la Sorbona, mizantrop care cauta cu acelasi entuziasm pe internet meniuri de catering si servicii sexuale, asista abulic la instalarea legitima la putere a unui guvern musulman moderat. Viata lui nu are nimic spectaculos, iar prefacerile aduse de manevrele politice se dovedesc inexorabile. Sorbona devine universitate musulmana, iar cariera lui François depinde de o convertire, ale carei avantaje sunt nesperate.
Si de ce nu s-ar supune, cand lucrurile promit sa se aranjeze atat de bine? La urma urmei, nu este civilizatia moderna bazata pe dezideratul „cautarii fericirii“? Provocator cu program, scriitorul socheaza de fiecare data prin tusele satirice indraznete, insa intrebarile subiacente apartin unui moralist care, schitand portretul unei Europe lipsite de ideal, constata esecul proiectului iluminist si intrevede sfarsitul civilizatiei occidentale seculare.
2. “Conspiratia” de Dan Brown
Cand un satelit NASA face o descoperire ciudata intr-un ghetar din Arctica, agentia isi proclama mult asteptata si absolut necesara victorie – o victorie cu profunde implicatii politice, caci Statele Unite ale Americii sunt in plina campanie electorala.
Daca aceasta descoperire va fi confirmata, ea va schimba cursul istoriei, caci tot ceea ce stiam despre aparitia noastra in Univers e o mare minciuna, iar implicatiile sunt de neimaginat. Pentru a verifica autenticitatea acestei extraordinare descoperiri, Casa Alba trimite la fata locului specialisti de renume, printre care si Rachel Sexton, fiica adversarului politic al actualului presedinte, si celebrul om de stiinta si vedeta de televiziune Michael Tolland.
Insa ceea ce descopera ei intrece orice asteptare. Cu o echipa de asasini pe urmele lor, cei doi urmeaza sa afle un lucru tulburator: ca adevarul poate fi cea mai teribila descoperire.
3. “Raportul secret” de Tom Rob Smith
Uniunea Sovietica, 1956: moartea lui Stalin a lasat in urma un regim violent care incepe sa se destrame. Un nou context e pe cale de a se forma, o societate in care politistii sunt noii criminali, iar criminalii sunt inocenti. Succesorul lui Stalin, Hrusciov, pledeaza pentru reforma, insa alte forte, care nu uita si nu iarta trecutul, isi fac simtita prezenta.
Leo Demidov, fost ofiter MGB, este si el prins in acest vartej al evenimentelor. Cele doua fete pe care al si sotia lui le-au adoptat nu l-au iertat inca pentru rolul pe care-l jucase in uciderea brutala a parintilor lor. Dar asta nu e singura lor problema: un mare pericol pandeste intreaga lor familie, din partea cuiva care ii poarta inca pica lui Leo si care s-a metamorfozat intre timp intr-un instrument perfect al razbunarii.
Incercarea disperata a lui Leo de a-si salva familia il va purta prin lumea subterana a crimei, din Gulagul siberian pana in inima revoltei din Budapesta anului 1956. Suspansul scenelor de actiune, acuratetea istorica si profunzimea psihologica fac din Raportul secret un roman palpitant si zguduitor, o demna continuare pentru bestsellerul international Copilul 44.
4. “Cazul Pelican” de John Grisham
Povestea veridica si palpitanta a unei studente care descopera mobilul si autorul moral al unei crime duble de care sunt legate inalte interese politice si financiare. Cunoasterea adevarului o arunca intr-o teribila singuratate, iar viata-i atarna de un fir de par.
Isi gaseste pana la urma un aliat in persoana unui reporter, dar vor reusi ei oare sa supravietuiasca pentru a strange dovezile si a le face publice?
5. “Personal” de Lee Child
Jack Reacher e un singuratic. Fost politist militar, acum duce o existenta nomada, fara niciun scop. Insa CIA si Departamentul de Stat american il contacteaza. Cineva a incercat sa-l impuste pe presedintele Frantei. Un singur om ar fi putut s-o faca. Si numai Reacher poate da de urma lui.
Alaturi de partenera sa, agenta Casey Nice, Reacher incepe o cursa ce strabate Atlanticul si ajunge la Paris si Londra. Miza n-a fost niciodata mai mare – pentru ca, de data asta, e vorba de o chestiune strict personala.
6. “Marioneta” de Robert Harris
Roman ecranizat in regia lui Roman Polanski, cu Pierce Brosnan si Kim Catrall in rolurile principale. Film premiat cu Ursul de Argint la Festivalul de film de la Berlin, 2010.
Ce ai face daca ai fi solicitat intr-o zi, pe neasteptate, sa faci pe „negrul“ pentru un personaj foarte important? Dar atunci cand ai afla ca acesta este chiar primul-ministru al Marii Britanii si ca pentru a-i scrie memoriile ai urma sa beneficiezi de niste favoruri extraordinare: o suma exorbitanta, un loc de creatie ravnit de toata lumea, conditii de lucru de vis? Si pentru ca miracolul sa fie desavarsit, ce te faci cand descoperi ca cel solicitat inaintea ta sa fie „scriitorul din umbra“ a murit in imprejurari deosebit de dubioase? Renunti sau mergi mai departe, spre a vedea cine este acest comanditar straniu? Si cine este cu adevarat Marioneta? Cateva intrebari si mistere care fac din recenta carte a lui Robert Harris un summum de asteptari, rezolvate magistral din punct de vedere literar. Si nu pierde din vedere ca romanul a fost ecranizat, in imprejurari demne de subiectul lui, de insusi Roman Polanski.
In 2008, cartea a obtinut The International Thriller Writer’s Award, distinctie care recompenseaza romanele de gen din intreaga lume.
Marioneta (The Ghost) a provocat multe controverse dupa lansare, deoarece, desi descrie o fictiune, actiunea pare foarte apropiata de realitatile politice din Marea Britanie. Este considerata o paralela la fostul premier, Tony Blair, prieten cu Harris de mai bine de 15 ani. Precum Blair, prim-ministrul fictiv al cartii, Adam Lang, este un politician popular dat jos de stransele legaturi cu Statele Unite si „razboiul impotriva terorii“.
Robert Harris a absolvit Cambridge University cu o diploma in literatura engleza, a lucrat ca reporter pentru programele Panorama si Newsnight ale BBC, inainte sa devina redactor la sectiunea politica a lui Observer, iar apoi titular de rubrica la Sunday Times si Daily Telegraph. Este autorul unor bestselleruri precum Vaterland (Patria), Arhanghelsk, Pompei si Imperium, ultimele traduse la Editura Allfa, unde urmeaza sa apara si cel mai nou roman al lui Harris, Lustrum, parte din trilogia antica.
7. “Atac la presedinte” de Jack Higgins
Incercarea de asasinare a presedintelui Statelor Unite se dovedeste a fi doar varful aisbergului reprezentat de complotul unei retele de agenti recrutati cu intentia de a crea teroare si haos. Cercul lor e mare, identitatea necunoscuta, iar metodele, subtile.
Agentul Blake johnson de la Casa Alba si omologul lui din serviciile secrete britanice, Sean Dillon, pornesc in cautarea „creierului“ acestui plan diabolic, insa in spatele unei indentitati se afla o alta, apoi o alta. Eforturile lor sunt insa remarcate de omul din umbra si curand cei doi si colegii lor sunt pusi pe lista neagra a retelei. Iar unul dintre ei nu va rezista…
8. “Primul intre egali” de Jeffrey Archer
Jocul pentru cea mai inalta miza e uneori mortal. La inceputul anilor 1960, patru tineri parlamentari isi ocupau locurile pe bancile de la Westminster. Vreme de trei decenii ei vor fi angrenati, impreuna cu familiile lor, intr-o lupta dramatica pentru putere. Si totusi, numai unul dintre ei va putea atinge telul suprem: functia de prim-ministru.
„Probabil cel mai mare romancier al epocii actuale.“ – Mailon Sunday
„Nu am mai citit un roman mai bun despre culisele parlamentului de la Anthony Trollope incoace.“ – Scotsman
9. “Colectionarii” de David Baldacci
In Washington D.C., unde puterea si jocurile politice inseamna totul, patru barbati excentrici, cu trecuturi misterioase, formeaza Camel Club. Misiunea lor: sa afle ce se petrece cu adevarat in spatele usilor inchise ale birourilor liderilor americani.
Dupa ce asasinarea presedintelui Camerei Reprezentantilor din Statele Unite socheaza natiunea, membrii Camel Club face o legatura neasteptata cu un alt asasinat: cel al directorului Departamentului de carti rare al Bibliotecii Congresului, al carui cadavru a fost descoperit intr-una din incaperile-seif unde, aparent, ar fi trebuit sa fie in perfecta siguranta. Oliver Stone, liderul neoficial al grupului, descopera insa ca cineva vinde secrete ale politicii tarii dusmanilor Americii.
De la o ingenioasa escrocherie infaptuita in Atlantic City si posibila falsificare a uneia dintre cele mai rare si mai valoroase carti din istoria Americii si pana la confruntarea de proportii care are loc chiar in inima capitalei, David Baldacci realizeaza o splendida si tensionata poveste in care fiecare colectionar este in cautarea premiului care-i lipseste: acela pentru care si-ar da si viata…
10. “Enigma reginei” de Steve Berry
Un nou roman din seria dedicata lui Cotton Malone. Istoria, intriga politica si suspansul isi dau intalnire intr-un thriller pe care e imposibil sa il mai lasi din mana. Cotton Malone, un fost agent al Departamentului de Justitie din SUA, se vede prins in valtoarea unui scandal diplomatic cu implicatii pe ambele maluri ale Atlanticului.
Eliberarea „din motive umanitare” a unui terorist libian, precum si disparitia propriului fiu il arunca pe Malone in mijlocul operatiunii CIA „king’s Deception”, care vizeaza descoperirea scanteii ce ar putea declansa un foc periculos: visul oricarui nationalist irlandez – separarea Marii Britanii de Irlanda de Nord.