fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Un cal intra intr-un bar”, de David Grossman

Un club de comedie dintr-un mic orăşel este o scenă numai bună pentru un joc de-a râsu`-plânsu`. Audienţa se adună şi se aşteaptă la o seară de amuzament. În loc apare un comediant care se destramă pe podium, împleticindu-se în faţa tuturor, dezintegrându-se în el însuşi.

  • un-cal-intra-intr-un-barProdus publicat in 2015 la Polirom
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
  • Traducator: Gheorghe Miletineanu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 200
  • ISBN: 978-973-46-5528-1

Publicul nu ştie cum să reacţioneze. Ar putea să fluiere, ar putea să plece, dar rămâne pironit, ascultând poveşti pe care Dovale Gee, un veteran de stand-up comedy, le deşiră pentru el însuşi şi pentru un prieten din copilărie prezent în sală nici el nu ştie de ce. Spectacolul este de fapt o întrebare teribilă pe care şi-o pune un om ce a fost nevoit să aleagă între două persoane care i-au fost cele mai dragi. Şi care spune totul despre trădări între iubiţi, trădarea prietenilor, vinovăţii care se cer ispăşite. Protagonistul cartii „Un cal intră într-un bar” este pe deasupra sfâşiat de datoria faţă de public şi cea faţă de el însuşi.

David Grossman a atins cu această carte un nou vârf al naraţiunii care l-a făcut renumit în toată lumea.

„Un cal intră într-un bar” este o poveste atât de emoţionantă, încât cartea trebuie sorbită cu înghiţituri mici şi cu pauze dese din pricina încărcăturii sale. Are o energie frenetică, un ritm alert, rulând la tensiune înaltă. O continuă senzaţie de uluire însoţeşte această lectură care excelează la capitolul semantic şi se remarcă prin unicitate. Nu seamănă cu nimic din ceea ce a scris prolificul şi celebrul autor până la ea, pătrunzând în adâncurile cititorului şi demascând frumosul şi teribilul din fiecare. Nu este o carte a violenţei, a răzbunării, a represaliilor sau a resentimentelor. Este o poveste a naturii umane, cu toate suişurile şi coborâşurile ei, cu capacitatea sa de a se regenera şi deopotrivă de a păstra la nesfârşit tare vechi.

Protagoniştii cărţii se desoperă încontinuu, există dincolo de valurile vieţii, de îndelungi separări, există şi după moarte, oferă lecţii de perenitate. Pe fundalul unui artist de stand-up comedy se desfăşoară o naraţiune mai degrabă profundă decât amplă, întâi umană, apoi socială. Micile glume ale lui Gee par, în acest context, favoruri pe care le face unei audienţe care brusc devine mondială şi care trebuie să audă ce este în oameni şi să vadă astfel ce zace în ea însăşi. „Un cal intră într-un bar” este, astfel, o provocare complexă pentru cititor de a-şi evalua vigilenţa în faţa vieţii şi a raporturilor cu cei apropiaţi.

Cumpara cartea “Un cal intra intr-un bar”, de David Grossman: Elefant / eMAG / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cat ai cheltuit pe ultima carte cumparata si care a fost?

Next Article

Recomandare de week-end: 10 carti Humanitas la maxim 5 lei titlul

Related Posts

Total
0
Share