fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Valea suferințelor (recenzie la cartea “La răsărit de Eden”, de John Steinbeck)

la-rasarit-de-edenJohn Steinbeck – La răsărit de Eden, trad. Ani Florea, ed. Polirom, 2013

Cartea poate fi cumparata online, cu reducere, de aici.

John Steinbeck este un autor mai mult decât cunoscut, Fructele mâniei, Șoareci și oameni sau La răsărit de Eden, fiind unele dintre romanele sale cele mai apreciate. Dar vă spun, toate romanele sale sunt superbe, când încep să citesc un volum de el, cu greu îl mai las din mână. Așa am făcut și cu cartea de față, doar că mi-a luat ceva să o termin, are aproape 700 de pagini, cu scris mic. Cu atât mai bine pentru cititorii împătimiți.

Mi-a plăcut extrem de mult Fructele mâniei, la fel de mult ca și La răsărit de Eden, așa că nu aș putea alege pe care s-o pun pe primul loc, deși temele lor sunt diferite.

În cartea de față am regăsit una dintre temele familiei, poate că mulți ați trecut prin așa ceva. Invidia frățească, dorința de a dovedi ceva părinților, în acest caz tatălui. Mi-am amintit de multe cazuri de frați și de dorința lor de a dovedi ceva părinților, dar și de a se întrece, întrecere care nu duce la nimic bun, de cele mai multe ori.

Cum nici în carte nu prea o face.

O altă temă este dragostea, dar nu orice dragostea, ci aceea care te orbește atât de rău încât numai o întâmplare tragică te poate scoate din șoc. Spre exemplu, un glonț în umăr. Dar o să descoperiți singuri.

Scriitorul, la propriu, ne face cunoștință cu povestea fraților Charles și Adam Trask, iar mai apoi cu a gemenilor Cal și Aron Trask, fiii lui Adam (sau poate doar unul era, iar unul a lui Charles, autorul nu ne spune exact – dar gemenii proveniți din saci embrionari diferiți, pot avea tați diferiți). Tatăl primilor, un om dur care, chiar dacă a luptat în Războiul Civil american doar puțin, fiind imediat rănit la picior, a ajuns expert de război, prin studierea intensă a lui, dar și alte practici. Însă iubirea lui pentru Charles – un copil dur, aspru, avid de a fi primul în orice, dar care-i purta o mare afecțiune tatălui –, și pentru Adam – cel blând, cel aspru instruit pentru război, victima fratelui în duelul pentru dragostea părintească, era împărțită diferit. La moartea lui le lasă o moștenire imensă celor doi frați, Charles care rămăsese în locul natal să muncească pământul, Adam servind în război și colindând toată America.

Și mai este Cathy, un demon cu chip de înger, cum o caracterizează autorul, care apare în viața lor să le-o ruineze de tot. Cathy care poate citi pe oricine, mai puțin pe cei ca ea, cum este Charles sau Sam Hamilton – care-i ghicește caracterul și nu se lasă manipulat.

Minciunile lui Cathy nu erau niciodată nevinovate. Scopul lor era să o scape de pedeapsă, de muncă sau de răspundere, sau să-i aducă vreun profit. Cei mai mulți mincinoși sunt prinși fie pentru că uită ce au spus, fie pentru că minciuna lor este pusă deodată față în față cu un adevăr de necontestat. Dar Cathy nu-și uita minciunile și născocise cea mai bună metodă de a minți. Se ținea destul de aproape de adevăr, în așa fel încît să nu poți fi sigur niciodată”. (p. 87), îi aflăm caracterul manipulator, încă de când era copil.

Când întră în viața celor doi, ea este lipsită aproape de viață, bătută până la moarte, poate de aceea dorința de-a o salva a lui Adam îl face să se îndrăgostească de această îngrozitoare persoană, lipsită de dragoste.

Aureola luminează lumea și o schimbă, așa cum o rachetă luminoasă schimbă fața unui cîmp de bătălie. Poate că Adam nici n-o vedea pe Cathy, într-atîta lumină o scăldau ochii săi. În mintea lui era încrustată o imagine de frumusețe și blîndețe, o fată cucernică și dulce, care pentru el însemna mai mult ca oricare alta, curată și iubitoare, așa arăta Cathy pentru soțul ei și, orice ar fi făcut sau ar fi spus, ea n-o putea distruge pe acea Cathy a lui Adam.” (p. 150)

Cei doi se depărtează de Charles, stabilindu-se pe un teren fructuos din Valea Salinas, California de Nord. Aici îl întâlnesc pe Lee, care le devine mai mult decât servitor, cel puțin pentru Adam și cei doi gemeni care rămân fără mamă, și pe Sam Hamilton (personaj inspirat din viața autorului) ce vor rămâne apropiați lor până la finalul cărții.

Fiindcă Cathy devine Kate, matroană în aceeași Vale Salinas, iar Cal și Aron, cei doi gemeni, par să preia moștenirea ereditară și să se distanțeze atât în ceea ce privește caracterul, cât și legăturile familiale, Cal semănând mai mult spre Charles, unchiul său, iar Aron spre Adam, dar cu câteva diferențe majore.

Autorul ne vorbește atât de familia Trask, cât și de cea a Hamiltonilor, stabiliți pe un teren sterp, care niciodată nu va aduce profit, nici măcar pentru supraviețuire, neavând apă. Cei nouă copii ai Hamiltonilor, printre care și Olive, mama lui Steinbeck, au povestea lor, inspirată din viața reală, fiindcă ei au existat în realitate, fiind familia lui John Steinbeck din comitatul Monterey, Salinas, California.

Citind biografia lui, observăm cu ușurință că temele din romanele sale sunt inspirate din viața reală, dar asta nu este suficient ca opera sa să fie de mare calibru. Modalitatea lui de a povesti, de a contura caracterele personajelor, de a detalia lucrurile îl face să fie un mare autor, laureat al Premiului Nobel în 1962.

Una dintre capodoperele secolului XX, La răsărit de Eden, reconstruiește povestea biblică a lui Cain și Abel în decorul Văii Salinas din California. Romanul, a cărui acțiune se întinde din timpul Războiului Civil american pînă la sfîrșitul Primului Război Mondial, urmărește conflictele dintre două generații de frați, începînd cu Adam și Charles Trask” – Coperta IV

Emilia Zăinel

Emilia Zainel
Total
8
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Marea carte cu labirinturi [Editura Corint Junior, 2015]

Next Article

50% reducere la cartile pentru copii de la Editura Genesis

Related Posts

Privacy Preference Center

    Total
    8
    Share