fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece carti scrise de autori romani

In aceasta saptamana am cautat zece carti scrise de autori romani care m-am gandit ca merita atentie. Am gasit mai mult de zece carti insa m-am straduit sa aleg doar zece pe care sa vi le prezint si pe care sper ca o sa le gasiti la fel de interesante cum le-am gasit si eu.

Parerea mea este ca merita si autorii nostri sa fie cititi. Acestea fiind spune sper ca v-am inspirat pentru lecturi viitoare si pana data viitoare va urez lecturi placute. :)

Descrierile cartilor de mai jos apartin librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Spor la citit!

1. “Ce ne spunem cand nu ne vorbim” de Chris Simion

ce-ne-spunem-cand-nu-ne-vorbim

Un diagnostic fatal o determina sa o ia la fuga si sa se ascunda. Fara nicio explicatie. Isi abandoneaza iubitul, parintii, prietenii… tot. Pleaca din tara ca sa-si traiasca sfarsitul intr-o singuratate deplina, scriind mail-uri pe care nu le trimite niciodata. Dupa doi ani, isi reface analizele. Verdictul medical are efect de dinamita. Anuleaza toate asteptarile. E sanatoasa tun, fara urma de neoplasm, prin urmare, in viata. Dupa doi ani in care a dansat tango cu moartea, revine in povestea din care evadase, dar nu se mai identifica profund cu nimic. Acvariul cu lumea ei de demult, cu pesti-emotii, cu scoici-amintiri, cu ganduri-nisipuri, cu plante-vise, mediul ei vital de mai inainte, se dovedeste a fi acum ceva banal, deloc esential, foarte simplu de inlocuit. Singurul lucru cu care ramane dupa aceasta jupuire e sinele. Daca primul diagnostic a fost gresit sau daca si-a inventat povestea doar ca sa fuga de realitatea in care era… nu mai conteaza atata timp cat, insotind-o pas cu pas pe drumul ei, ne-am facut tandari ca sa ne recompunem, am mintit ca sa descoperim adevarul, am urat ca sa aflam iubirea adevarata, ne-am pierdut definitiv ca sa il regasim pe Dumnezeu pentru totdeauna.

„Cand esti pe un drum cu sens unic, fara cale de intoarcere, fiecare secunda te costa altfel. Moartea imi zambeste din coltul camerei. Mi-ai soptit toata copilaria ca viata trebuie sa fie o eterna lectie in care sa ne pregatim sa murim. Ma auzi? Cauta neincetat sa ramai liber. Inima ta poate iubi tot ce doreste. In fiecare rasarit de soare exista ceva frumos. Calatoria aceasta nu poate avea sfarsit.“

2. “Fetita care se juca de-a Dumnezeu” de Dan Lungu

fetita-care-se-juca-de-a-dumnezeu

Un roman surprinzator, emotionant si plin de umor care exploreaza, prin ochii inocenti ai Raditei si cei ai mamei sale, un fenomen ce a marcat profund Romania postcomunista: emigratia temporara. Pentru a-si scoate familia din impas financiar, Letitia hotaraste sa plece la munca in strainatate pentru citeva luni. Prin intermediul unei cunostinte ajunge la Roma, in Italia, unde face menaj si ingrijeste de batrina familiei Bosse, Nona. Intimplator, intilneste o fosta colega de liceu, Laura, o veterana a locurilor de munca precare, fire puternica, spontana si onesta, care ii deapana povestea ei de emigranta. Acasa, au ramas cele doua fetite: Radita – sensibila, introvertita – in grija bunicilor si Malina in cea a sotului Letitiei, Vali. Aflata la inceput de scoala si puternic atasata de mama sa, Radita sufera in urma despartirii asa cum numai copiii pot sa o faca, cu tot corpul si toata imaginatia. Cele cateva luni preconizate se tot lungesc, planurile de viitor sufera mereu schimbari, iar efectele secundare ale plecarii se dovedesc imprevizibile. Ne aflam in fata unui roman tulburator, in care sint imbinate subtil o varietate de teme: copilaria, inocenta, instrainarea, confruntarea mentalitatilor, relatiile de cuplu sau reconfigurarea identitatii. Totul intr-o constructie plina de tensiune si cu un limbaj proaspat, efervescent.
Carte recomandata de Irina Schrotter.

3. “Vina” de Camelia Cavadia

vina

Poate fi reinviat Dumnezeu intr-o epoca dominata de „Greu este sa fii bun“. Asa suna verdictul unui filozof presocratic la care ma incruntam abitir pe la 20 de ani. Acum, la 60, dupa ce am invatat de la aceiasi intelepti ca „toti oamenii sunt rai“, dar ca „nu trebuie sa-i judeci“, nu ma mai grabesc cu incruntarea. Doar zambesc putin ofilit, in dulce resemnare.

Cu un astfel de zambet – trist, admirativ, ingaduitor si compatimitor totodata – trebuie intampinat (si fara indoiala iertat) Tomas H., personajul axial din romanul Cameliei Cavadia. Destinat fericirii, dar esuat lamentabil. Vinovat inocent si egofil culpabil. Si totusi inseninat, dureros de triumfator in final, dupa ce altruismul invinge mizantropia, iar daruirea de sine absolva vinovatia. In fond, ce ar fi vina fara ispasire?

Un roman despre povara fericirii (chiar asa!) si chinul permanent al demonicului de a surpa – prin patologia patimii oarbe – iubirea curata, armonia conjugala, farmecul divin al copilariei si nobila conditie de parinte.

Un debut surprinzator prin precizia arhitecturii narative si siguranta rotirii caruselului cu multe si subtile relatii psihologice. In plus, imbucurator prin optiunea preponderent morala, intr-o vreme dominata de anarhie, relativism si etica in raspar.

4. “Teoria tacerii” de Iulian Tanase

teoria-tacerii

Inainte de a ma naste, eram un foarte bun inotator. In lichidul amniotic ma simteam ca pestele in apa. Mama a stiut, asa cum numai mamele pot sti, ca poarta in pantece un inotator de performanta, si a inceput sa creasca. Din dragoste pentru mine, mama a devenit uriasa. Aveam acum la dispozitie un bazin olimpic plin cu lichid amniotic. Bateam suta de metri in secunde din ce in ce mai putine. Inotam intr-o tacere perfect etansa. Luni de zile m-am antrenat pentru o medalie, aveam toate motivele sa sper la aur. Dar mama a inceput intr-o zi sa descreasca. Apoi i s-a rupt apa, iar mie mi s-a rupt tacerea. M-am trezit tipind. La gat aveam o medalie insangerata.

5. “Cum incarunteste o blonda” de Adriana Bittel

cum-incarunteste-o-blonda-povestiri

Scrise cu rafinament, forta analitica, umor si, pe alocuri, poezie, povestirile Adrianei Bittel vorbesc despre Romania secolului trecut, dar si despre dragoste, prietenie, feminitate, varstele oamenilor si ale lucrurilor, supravietuire. Fie ca se desfasoara in Bucurestiul interbelic, in cel al anilor ’50 sau in cel al ultimelor decenii comuniste, povestile marunte ale protagonistilor lor au un aer cat se poate de familiar si in acelasi timp par a ascunde mereu un enigmatic ce s-ar fi intamplat daca, aspiratia catre o alta conditie, catre o lume mai frumoasa. Iar din colectia aceasta de chipuri face parte, firesc, si o prezenta feminina reprezentanta a autoarei insesi, discreta, mare iubitoare de carti si observatoare avida a realitatii.

6. “Cartea soaptelor” de Varujan Vosganian

cartea-soaptelor

Roman distins cu Premiul „Cartea anului 2009“ al revistei Romania literara. Totul e pitoresc pe straduta armeneasca din Focsaniul anilor ’50 ai secolului trecut, unde copilul Varujan Vosganian creste printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. Batranii armeni ai copilariei autorului nu au insa de istorisit intamplari delectabile, ci fapte de-a dreptul rascolitoare.

Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma a lor, dar si a intregului secol XX. Istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in aceste pagini o ilustrare cu adevarat ravasitoare.

7. “Simfonia lupului” de Marius Danel Popescu

simfonia-lupului

Simfonia lupului, romanul cu care debutează ca prozator poetul Marius Daniel Popescu, este deopotrivă o evocare a vieţii cotidiene din România anilor ’80 şi povestea vieţii unui român emigrant în Elveţia. Cartea este structurată polifonic, pe mai multe registre narative, între care autorul se mişcă cu o mare dezinvoltură. Forţa ei expresivă îşi are sursa tocmai în uşurinţa cu care autorul schimbă aceste registre în scurtele povestiri care se încrucişează. El pendulează astfel între persoana întâi – a confesiunii, persoana a doua – a spuselor bunicului către nepot, şi persoana a treia – a naratorului omniscient. Romanul a primit Premiul Walser, acordat pentru prima data unui scriitor din Elveţia franceză.

8. “Zaraza” de Andrei Ruse

zaraza

O seara banala de toamna din 1928 se transforma, pentru un tanar student la Conservator, in momentul de gratie cind acesta urca pentru prima oara pe scena. Trei ani mai tarziu, la Berlin, Cristian Vasile va inregistra poate cea mai frumoasa piesa de dragoste a epocii, Zaraza, devenind repede cel mai iubit dizeur al timpului sau. Povestea lui, de la glorie la decadere, intr-o alta seara banala din 1947, este pusa in scena bucata cu bucata, dupa mai bine de doi ani de documentare si investigatie continua ale autorului, care s-au terminat odata cu gasirea mormantului fara nume si fara cruce al personajului sau principal. O calatorie fascinanta in Bucurestiul agitat si efervescent al interbelicului, presarata cu povesti de dragoste, de prietenie, de tradare si de loialitate in vremuri tot mai tulburi, de rezistenta si devotament pentru arta si libertate, o aventura aproape nebuna a implinirii visului de a deveni nemuritor. O perioada de aur a unei tari, dar si o perioada cu tensiuni politice violente, razboi si moarte. Alaturi de Cristian Vasile, Ion Pribeagu, Ionel Fernic, Jean Moscopol, Zavaidoc, Maria Tanase, Gica Petrescu, Mihail Sebastian sau Mircea Eliade sint doar cateva dintre personalitatile readuse la viata dintr-o lume care s-a vrut a fi stearsa si uitata pe nedrept, dar care inca este pastrata in amintire.

9. “Dincolo de portocali” de Ioana Baldea Constantinescu

dincolo-de-portocali

Desi se afla la debut, Ioana Baldea Constantinescu ne ofera o carte extrem de indrazneata, cu o constructie si o scriitura ce se disting prin originalitate, siguranta si echilibru. Dincolo de portocali se inscrie in buna traditie a asa-numitelor roman a tiroirs: trei povesti plasate in timpuri si spatii diferite se intretes armonios, deschizandu-se una spre alta, una din alta, pana cand, prin cusatura narativa finala, se suprapun intr-un mod foarte special. Tanarul scriitor Alex Hriavu, personajul-cheie si maestru de ceremonii retras din propriu-i spectacol, se hotaraste sa dispara pentru o vreme si lasa astfel in urma un enigmatic manuscris, ajuns, pe un stick de memorie, in posesia fratelui sau, David. In manuscris si in jurul lui, de toate pentru toti: o poveste de dragoste a zilelor noastre, o iubire imposibila dintre o printesa crestina si un cuceritor maur in decorul Sevillei de secol VIII, o miss Havisham reinventata, aventurile unui tar rus pasionat de gastronomia rafinata si plecat in lume pe un vapor-restaurant, peisaje exotice, combinatii spectaculoase de gusturi si arome, umor, dar si destine melancolic ratate. Si, ascunsa bine printre paginile cartii, o gradina cu noua randuri de portocali, sfidand diferenta dintre realitate si imaginatie, numai buna sa te ascunzi la randu-ti, ca cititor, in ea.

10. “Deadline” de Adina Rosetti

deadline

„Romanul de debut al tinerei scriitoare Adina Rosetti este cel al unui autor pe deplin format si anunta o noua voce, originala si puternica, in peisajul literar nu numai romanesc. Pornind de la doua cazuri reale (al unei fete care-a murit din cauza surmenajului si al unui homeless care se dovedeste a fi un stralucit artist pop), Adina Rosetti construieste mai multe lumi – a unei companii multinationale, a blocurilor, a unui oras de provincie, a spatiului virtual, a perioadei Ceausescu – intr-un mod extrem de inteligent si veridic. Stapanind la perfectie mai multe registre stilistice, cu ironie si un umor precis dozat si de cea mai buna calitate, la numai 31 de ani autoarea reuseste sa trimita in «realitatea» fictiunii irizari de fantastic al carui firesc nu este intalnit decat la marii scriitori. Si, gratie unei tensiuni create prin forta scriiturii, a unor pagini ce reusesc sa impresioneze asa cum rar se mai intampla, indiferent de meridianul literar, volumul are darul de a-i lasa cititorului dorinta de a-l reciti, iar recenzentului, entuziasmul cu care va spune ca este unul dintre cele mai bune romane de debut din ultimii 20 de ani. Si nu numai de debut.“ – Razvan Petrescu

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti ieftine: Peste 100 de carti cu reduceri de minim 80%

Next Article

Despre dragoste şi alţi demoni, de Gabriel Garcia Marquez

Related Posts

Total
0
Share