fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Papa Gordon, un detectiv fermecător

Iulian Sîrbu, Un detectiv cu ușoare dureri de cap, Iași, Adenium, 2013

Un detectiv cu ușoare dureri de capPapa Gordon este un detectiv simpatic, ușor aiurit, în sarcina căruia ajung cazuri misterioase, complicate și periculoase. Pedant și plin de umor, pe care îl păstrează chiar și atunci când îi este amenințată viața, Gordon este în același timp un consumator regulat de whiski, dar și de țuică, pe care o primește de la niște prieteni români rămași anonimi – trezindu-se deseori mahmur. De aici și ușoarele sale dureri de cap menționate în titlul volumului.

Volumul scris de Iulian Sîrbu este compus din trei părți, alcătuind trei cazuri interconectate, care mai de care mai complex și mai plin de suspans. Prima parte, „Secretul care ucide”, prezintă pățania lui Jeff Delmote, un prieten al detectivului care este răpit de mafie și în cele din urmă asasinat. Investigația demarată de Gordon, cu ajutorul prietenei lui Jeff și a avocatului acestuia, care se dovedește până la urmă lipsit de onestitate, îl conduce la vila unui important om de afaceri, G.G. Bretnor. După un accident de mașină soldat cu decesul soției sale, Bretnor se retrăsese din viața publică, trăind izolat și nereușind să treacă peste nefericitul incident. Gordon va spiona de câteva ori vila, cu prețul unor întâlniri nu prea plăcute cu „gorilele” lui Bretnor, descoperind în final un secret teribil: Bretnor murise de fapt împreună cu soția sa în accidentul de mașină, iar cel care îi folosea identitatea de aproximativ un an era Giovanni Pagetti, un infractor periculos care evadase din închisoare în perioada accidentului. „Atunci am înţeles peste ce secret groaznic dăduse Jeff. G.G. Bretnor murise de fapt în accidentul în care murise şi soţia sa. Pagetti se folosise de această ocazie şi de asemănarea dintre el şi Bretnor ca să‑i ia locul. De asta se mutase falsul Bretnor din Los Angeles şi o rupsese cu trecutul, ca să nu se observe schimbarea. Jeff, care se învârtea prin tot felul de cercuri, aflase de mişcare şi‑l şantaja pe Pagetti. Din păcate, riscase prea mult punându‑se cu un «rechin» aşa de periculos. Bănuiesc că acum săracul Jeff vizitează fundul oceanului, într‑un cos­tum de ciment” (pp. 55-56).

A doua povestire, „Soția bancherului, câțiva polițiști, niște mafioți și multe dureri de cap…”, este centrată în jurul unui bancher decedat într-un accident de mașină, a cărui soție suspectează că soțul său a fost asasinat de fapt de către mafie. Presupunerea se dovedește a fi în cele din urmă corectă dar, pentru a confirma bănuiala tinerei văduve, Gordon este nevoit să înfrunte numeroase pericole și decepții. Pentru a ajunge la Nick Sirotta, noul lider al unui temut clan mafiot care orchestrase asasinatul, Gordon este nevoit să conclucreze cu poliția. Deoarece mulți polițiști, inclusiv unii în care detectivul avea încredere, au fost cumpărați de către Sirotta, Gordon ajunge să fie capturat, interogat și torturat de mafie. Reușește să evadeze, dar se întoarce, la inițiativa unei echipe de poliție care avea ca misiune identificarea și arestarea ofițerilor corupți – și reușește să obțină mărturia lui Sirotta în privința asasinării bancherului, pe care o înregistrează. Tocmai când se pregătea să îl elimine, mafia este luată prin surprindere de către poliție. Cazul este rezolvat și toată lumea mulțumită.

Ultimul capitol, „Un furt, o dispariție, un câine mort și o babă isterică” începe cu un caz aparent banal. O bătrânică îl angajează pe Gordon să investigheze cauza morții câinelui său, bănuind că a fost otrăvit de unul dintre vecinii care nu prea îl agreau. Deși i se pare ridicol să se implice în așa ceva, Gordon acceptă atât din rațiuni financiare, cât și datorită unei suspiciuni conform căreia decesul câinelui ascunde de fapt o poveste mai complicată. O poveste în care este implicată și jefuirea muzeului de artă, aflat în proximitatea locuinței bătrânei. Tony Giotta, unul dintre vecinii bătrânei, se oferă mărinimos să îi îngroape câinele, deși nu fusese prea atașat de el în timp ce trăia. Nesuspectând nimic, bătrâna acceptă bucuroasă. După un lung șir de peripeții și intrări prin efracție, Gordon va descoperi că Tony este autorul jafului de la muzeu și că utilizează mormântul câinelui pentru a depozita câteva statuete de mare valoare. Cu ajutorul lui George și al lui Peter, angajații lui Gordon, Tony este capturat și încredințat poliției.

Toate cele trei povestiri care îl au ca protagonist pe detectivul Gordon sunt atent construite prin îmbinarea suspansului, umorului și a misterului, rezultatul fiind un roman polițist reușit și captivant. Mai presus de toate, farmecul lui Gordon este dat de autoironia cu care își evaluează erorile, respectiv de încăpățânarea de a comite, mai mult sau mai puțin voluntar, noi erori care îl conduc, în cele din urmă, spre un rezultat fericit, chiar dacă puțin sau deloc anticipabil.

Cronică de Emanuel Copilaș

Emanuel Copilaș este lector doctor la departamentul de Științe Politice din cadrul Universității de Vest, Timișoara. Autor de cărți și articole în diferite volume colective și reviste de specialitate, Emanuel Copilaș este colaborator ocazional al revistelor Observator Cultural, Cultura, Timpul, și al platformei Criticatac.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Fenomenul Pitești

Realitățile fenomenului Pitești sau despre tortură ca mod existențial

Next Article
Viața pe marte

Viața pe marte, de Jennifer Brown

Related Posts

Total
0
Share