fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lista Anutei: Zece romane istorice

Azi incep romanul “Stalpii pamantului” de Ken Follett. Sunt putin intimidata de numarul de 1051 de pagini dar mi-am facut curaj sa il incep si cu ocazia asta am pornit la “vanatoare” de romane istorice sa ma inspir pentru lecturi viitoare. Ce parere aveti de titlurile alese? Ati mai adauga ceva pe lista? Astept propuneri :)

Descrierile cartilor de mai jos apartin librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Spor la citit!

1. “Stalpii pamantului” de Ken Follett

Intr-o epoca a razboiului civil, a foametei si a luptelor religioase se inalta uluitoarea catedrala din Kingsbridge. Pe acest fundal, vieti se impletesc: cea a lui Philip, staretul devotat si inventiv, care isi doreste sa inalte cea mai mare catedrala gotica din lume… a lui Tom, zidarul devenit arhitect un barbat cu sufletul sfasiat… a frumoasei si misterioasei Lady Aliena, urmarita de un secret rusinos… si a luptei dintre bine si rau, care va intoarce biserica impotriva statului si frate impotriva fratelui. Uluitoare epopee a ambitiilor, anarhiei si puterii absolute, desfasurata pe fundalul evenimentelor tulburi din Anglia secolului al XII-lea, romanul reprezinta capodopera istorica a lui Ken Follett.

2. “O regina pe esafod” de Hilary Mantel

  • o-regina-pe-esafodCarte publicata in 2015 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cu reducere
  • Colectia Raftul Denisei
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 440
  • ISBN: 978-973-689-874-7

In anul 1535, Thomas Cromwell, fiul unui fierar, a ajuns departe de originile lui modeste. Principalul sfetnic al lui Henric al VIII-lea, el s-a inaltat in rang odata cu Anne Boleyn, a doua sotie a lui Henric, de dragul careia el a rupt-o cu Roma si si-a creat propria-i biserica. Insa faptele savarsite de Henric au obligat Anglia sa se izoleze periculos de mult, iar Anne n-a izbutit sa faca ce promisese: sa poarte in pantec un fiu care sa consolideze dinastia Tudor. Cand Henric viziteaza Wolf Hall, Cromwell il vede cum se indragosteste de tacuta si uratica Jane Seymour. Sfetnicul intelege indata ca in joc este nu doar placerea regelui, ci si siguranta poporului. Intelept si versatil, se va vedea nevoit sa gaseasca o strategie pentru a dezlega deopotriva firele incurcate ale vietii amoroase de la curte, dar si pentru a-si conserva propriul statut si a se mentine in gratiile regelui.

3. “Sange si splendoare” de Sarah Dunant

  • sange-si-splendoare-un-roman-despre-familia-borgiaCarte publicata in 2013 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cu reducere + transport gratuit
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Carmen Sandulescu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 512
  • ISBN: 978-973-689-657-6

Spre sfarsitul secolului al XV-lea, frumusetea si prosperitatea Italiei sunt marcate de violenta si coruptie, mai cu seama la Roma si in sanul Bisericii Catolice. Cardinalul Rodrigo Borgia isi foloseste influenta, cumparandu-i pe inaltii prelati, pentru a ajunge Papa Alexandru VI. Un papa spaniol intr-un oras italian insa e prilej de controverse si conflicte pe care doar calitatile de excelent strateg si diplomat ale lui Rodrigo Borgia le pot surmonta. Daca familia Borgia e destinata sa triumfe, acest charismatic politician cu un imens apetit pentru femei si distractii nu se va da in laturi sa-si foloseasca propriii copii, pe Cesare si Lucrezia, pentru a reusi. Spulberand miturile din jurul familiei Borgia, Sange si splendoare este un roman convingator, riguros si captivant care reinvie lumea acesteia si, totodata, celebreaza forta implacabila a istoriei insesi.

4. “Catedrala marii” de Ildefonso Falcones

In secolul al XIV-lea, pe cand Barcelona este un oras aflat in plina ascensiune, cei care traiesc in Ribera, o mahala simpla de pescari, hotarasc sa ridice templul cel mai maret inchinat vreodata Fecioarei Maria, Santa Maria del Mar, Sfanta Maria a Marii. In paralel se desfasoara povestea vietii tanarului Arnau, un serb care fuge de pe pamanturile lordului sau si se refugiaza in Barcelona, devenind un om liber si bogat. Dar, atragand invidia unui grup de aristocrati, va ajunge in cele din urma in mainile Inchizitiei. Din aceasta lume marcata de intoleranta religioasa, ambitii materiale si diferente sociale se urzeste o intriga plina de suspans, violenta si pasiune care recreeaza clarobscurul perioadei feudale.

5. “Ultima imparateasa” de Anchee Min

  • ultima-imparateasa-top-10Carte publicata in 2015 la Polirom
  • Cumpara cu reducere
  • Colectia Top 10+
  • Traducator: Mihaela Negrila
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 106×180
  • Numar pagini: 464
  • ISBN: 978-973-46-5321-8

Conceput ca o continuare a povestilor fascinante descrise in Imparateasa Orhidee si a intrigilor infiripate in misteriosul Oras Interzis, romanul lui Anchee Min duce pana la capat reinterpretarea din perspectiva moderna a vietii tumultuoase a ultimei si celei mai controversate imparatese din istoria Chinei. Ultima imparateasa este de fapt povestea dramatica a transformarii Orhideei dintr-o tanara puternica si increzatoare intr-o conducatoare abila, capabila sa tina fraiele unui imperiu in declin, o poveste in care dramele intime din palatele tainice ale Orasului Interzis devin pe nesimtite tragediile istorice ale unui intreg popor. Confruntata cu necesitatea de a-si asuma o dubla regenta, cu pierderea prematura a doi fii, cu pasiuni amoroase reprimate pana in ultima clipa a vietii, cu invazia Marilor Puteri si ingenuncherea morala si economica a Chinei, imparateasa Tzu Hsi se dovedeste, in viziunea lui Anchee Min, o femeie capabila sa sacrifice totul in numele adevarului si al dreptatii, dezmintind profetia conform careia „China va fi distrusa de o femeie“.

6. “Fiicele reginei fecioare” de Jeane Westin

Personalitate invaluita intr-o aura legendara, Elisabeta I a Angliei este eroina unui roman in care povestiile de dragoste se inlantuiesc pe fundalul unei epoci care nu conteneste sa aprinda imaginatia scriitorilor si cititorilor deopotriva. La Curtea reginei fecioare, intrigile se tin lant. Doamnele de onoare nutresc pasiuni secrete, care le pot ameninta statutul social. Privita prin ochii acestor personaje fermecatoare, capricioasa Elisabeta I se dezvaluie in ipostaza de femeie indragostita, captiva a imposibilei alegeri intre sentimentul datoriei politice si dorintele inimii.
Autoare de indragite romane istorice, Jeane Westin a scris o carte pasionanta despre puterea regala, datorie, dragoste, tradare. La Curtea unei regine de fier, destinele doamnelor de onoare stau sub semnul intrebarii, iar aparentele ascund intotdeauna primejdii. Emotia, atmosfera si misterul isi asteapta cititorii in fiecare pagina a romanului.

7. “O lume fara sfarsit” de Ken Follett (2 volume)

Continuarea bestsellerului “Stalpii pamantului”. In 1989, Ken Follett uluia lumea literara cu Stalpii pamantului, un roman tulburator a carui actiune se petrecea in Anglia secolului al XII- lea si avea in prim-plan constructia unei catedrale, dar si vietile barbatilor, femeilor si copiilor pe care aceasta urma sa le schimbe pentru totdeauna. Criticii au fost de-a dreptul coplesiti, iar, de atunci incoace, cititorii au sperat ca vor avea parte de o continuare. In sfarsit, aceasta a sosit… La doua secole dupa ce locuitorii din Kingsbridge au terminat constructia superbei lor catedrale gotice, patru copii ajung sa fie martorii unei crime petrecute in inima padurii… un eveniment care le va marca si conditiona vietile adulte in moduri pe cat de imprevizibile, pe atat de dramatice. O poveste despre ambitie, iubire, lacomie si razbunare, de un realism cutremurator.

8. “Regina diavolului” de Jeanne Kalogridis

  • regina-diavolului-un-roman-despre-caterina-de-mediciCarte publicata in 2013 la Humanitas Fiction
  • Cumpara cu reducere
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Anca Dan
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 472
  • ISBN: 978-973-689-666-8

Fresca istorica somptuoasa si captivanta, romanul Regina diavolului proiecteaza, dintr-o noua perspectiva, un portret complex, nuantat, in clarobscur al uneia dintre marile suverane ale Frantei. Istoria o judeca aspru pe Caterina de Medici: o regina a Frantei adepta a magiei negre, ale carei maini sunt patate de sangele varsat in masacrul din Noaptea Sfantului Bartolomeu. Romanul lui Jeanne Kalogridis ne arata insa o alta Caterina: o tanara inteligenta pe care rangul, numele si averea o destinau unei „casatorii de stat“. Demna de numele familiei sale, care a dat Europei Renasterii conducatori si papi, Caterina refuza, pentru a-si apara sotul si apoi fiii, sa ramana un simplu pion in jocul politic al barbatilor. Va fi nevoita sa preia fraiele puterii si sa le pastreze, cu orice pret.

9. “Palatul de iarna” de Eva Stadchniak

Ramasa orfana, Barbara, fiica unui legator de carti polonez, ajunge sa locuiasca la Palatul de Iarna, unde va fi cunoscuta ca Varvara. Discretia si modestia ei sunt descoperite de cancelarul Bestujev, care o instruieste deopotriva in arta spionajului si in cea a iubirii. Prinsa in mijlocul jocurilor de putere de la curte, Varvara spioneaza atat pentru maestrul ei, cat si pentru tarina Elisabeta. Cand o cunoaste insa pe tanara printesa Sofia, venita din Zerbst pentru a se casatori cu nepotul tarinei, se dedica trup si suflet unui singur jucator. Devenind confidenta naivei printese, ajuta la nasterea legendarei Ecaterina cea Mare, dar descopera in final un adevar nespus de dureros.
Prin ochii ageri si cuvintele nemiloase ale Varvarei, Eva Stachniak il introduce pe cititor in iatacurile si secretele de la curte, oferindu-i un tablou de neuitat – un joc al mastilor, al identitatilor si al tradarilor – si dezvaluindu-i o istorie a spionilor si a strajerilor, adevaratii „fauritori de tari“.

10. “Regina nimanui” de Vanora Bennett

Intr-o Anglie devastata de ciuma si umilita in batalii, Alice Perrers, o biata orfana din Essex, ajunge metresa batranului rege Eduard al III-lea. Manipulandu-i pe cei din jur, Alice isi sporeste neincetat averea si incearca sa il castige de partea ei pe ducele Ioan, fiul regelui, ca sa isi asigure locul la curte dupa moartea suveranului. Dar nimeni nu poate controla capriciile destinului si, cand tot ce a cladit Alice ameninta sa se naruie, singurul care ii mai sta alaturi e poetul Geoffrey Chaucer.

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares
3 comments
  1. Am citit “Sange si splendoare” si “Fiicele reginei fecioara”. L-am citit si pe Follett, dar “Caderea uriasilor”. E la fel de mare precum cartea pe care o citesti tu. la propriu. Mi0-au atras atentia cateva titluri din lista ta. Sa vad cum stau cu timpul :).

  2. Felicitări și mulțumiri pt. articol. L-aș adauga pe Bernard Cornwell. Un altul este bineînțeles, Maurice Druon. Am și alte câteva cărți din lista ta în bibliotecă. Mă așteaptă!

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Arta crimei”, de Michael White

Next Article

Jocul lui Ender, de Orson Scott Card

Related Posts

Total
0
Share