fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Scurtă călătorie prin călătorii cu Dan C. Mihăilescu

Dan C. Mihăilescu

Ieri seară, 18 mai, undeva prin showroom-ul eMAG din Crângași s-a întâmplat prima întâlnire dintre Dan C. Mihăilescu și cititori. Cel puțin așa a fost numită, deși a fost un mic spectacol. A fost, de fapt, o întâlnire a lui Dan C. Mihăilescu cu ai săi spectatori.

Și, șugubăț cum îl știm, cu toate glumele la el, ne-a dus pe toți cei prezenți într-o călătorie prin lecturile de călătorie de pe-aici și aiurea, de azi și de ieri. Mi-a plăcut mult, ca întotdeauna de altfel, construcția logică, schema prin care tema a fost nu doar justificată, ci și harnic dezvoltată. Ideile exprimate au curs pur și simplu, și doar poticnelile, cele din bagajul brandului Dan C. Mihăilescu, ne-au dat răgaz să ținem cumva pasul cu abundența de idei, nume, titluri. Plasa a fost țesută cu măiestrie, iar în capcană am picat cu toții ușor, dorindu-ne, bineînțeles, să ni se întâmple. Am aflat că literatură de călătorie poate fi aproape orice scriere.

Dacă nu mă crezi, dau și eu mai departe pontul lui Dan C. Mihăilescu: ia o foaie de hârtie, cât mai mare, și pune în centrul ei o idee. Pornește de la acea idee, de la acel gând, și conturează o lume. Construiește. Asta face și un scriitor, nu? Și toată chestia asta este o călătorie. Deși mi-am propus să rumeg mai greu ideea asta, am fost păcălit frumos. Nu găsesc niciun cusur raționamentului, și nu că nu ar avea. Poate are, nu mă interesează. Mi-a fost servită ideea atât de mișto, atât de puternic, încât fandările laterale ar fi doar acte de lașitate. Stai drept, o iei direct în față și fugi zâmbind cu ea în cap.

Deși s-a vrut o întâlnire interactivă, cadrul deloc adecvat se pare că a născut ceva frustrări, cei prezenți am stat cuminți, ascultându-l pe dom’ profesor. Călătoria a fost faină, mi-am adus aminte de cărți citite, de cărți studiate, dar și de lecturi pe care cândva va trebui să le citesc. Și chiar dacă amarul serii ne-a fost servit cu zâmbetul pe buze și împachetat în vorbe calde, da, suntem o țară fără literatură de călătorie. Da, comunismul ne-a ținut pe loc, și nu doar fizic. O temă interesantă de reflecție chiar și pentru cei mai tineri, o posibilă pistă de analiză a epocii comuniste dintr-o perspectivă mai puțin sângeroasă. Și spun asta și pentru că nici măcar Ceaușescu nu ni l-a putut lua pe Jules Verne. Chiar dacă nu am putut fi creatori de literatură de călătorie, cititori tot am fost.

Finalul serii a fost unul încurajator. N-am avut, dar avem. Începem să avem și literatură de călătorie, și nu doar culegeri de reportaje. Și sunt deja câțiva autori pe care trebuie să-i citim, fie că vorbim de Sega sau Sabina Fati. Deși nu este-n cărți, eu l-aș pune pe listă și pe Brăduț Florescu. Dacă ești pasionat de călătorii îl știi cu siguranță. Dacă ești pasionat doar de literatură, îl poți citi și așa.

A fost o seară simpatică, cu un Dan C. Mihăilescu în mare formă. Ar face bine eMAG ca viitoarele întâlniri să le potrivească în alte spații. Acolo, printre calculatoare și frigidere, călătoria a șchiopătat puțin. Nu este un reproș, doar o constatare. Conceptul merită mult mai mult, poveștile spuse de Dan C. Mihăilescu merită mult mai mult.

Ah, și-am câștigat și o carte la tombolă. Mâna maestrului n-a tremurat, a știut că 88 nu e 69. A și spus-o într-un fel anume :) Mulțumesc, Dan C. Mihăilescu.

Urmăriți cartea de la ora 5!

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
7 ani Libris

Libris împlinește 7 ani. Mari surprize pentru cititori!

Next Article

Libris împlinește 7 ani. Cadouri la orice comandă, reduceri mari la cărți + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share