In aceasta saptamana am cautat carti care au fost inspirate din realitate si am ales zece care au fost tranformate in filme. In cazul unei carti ecranizate imi place sa citesc intai cartea si apoi sa vad filmul pentru a face o comparatie din care cartea iese mai mereu invingatoare pentru ca, nu-i asa, stim cu totii, cartea este mai buna decat filmul. Cartile inspirate din realitate cred ca au un farmec aparte. Spre deosebire de fictiune, personajele din cartile insipirate din realitate au existat si si-au pus amprenta intr-un fel sau altul asupa istoriei sau doar asupra catorva persoane. Acest lucru mi se pare fascinant. Imi place sa citesc despre intamplari adevarate pentru ca pot invata foarte multe lucruri noi.
Descrierile cartilor de mai jos apartin librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!
1. “De neinvins” de Laura Hillenbrand
In copilarie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. In adolescenta, el si-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-si un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. Dupa inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, sportivul a devenit aviator.
In luna mai a anului 1943, bombardierul sau s-a prabusit in Oceanul Pacific si Zamperini a supravietuit pe o barca de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experienta de cosmar a lagarelor japoneze pentru prizonieri de razboi. La limita rezistentei, Zamperini a raspuns disperarii cu ingeniozitate, suferintelor cu speranta, brutalitatilor cu revolta. Soarta lui, triumfatoare si tragica deopotriva, avea sa atarne de firul tot mai subtire al vointei sale.
De neinvins este o marturie de neuitat a rezistentei mintii, corpului si spiritului uman, adusa stralucitor la viata de Laura Hillenbrand.
2. “In salbaticie” de Jon Krakauer
In salbaticie s-a mentinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award in 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks in 2012. Filmul omonim, regizat in 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn si Kristen Stewart, a fost recompensat cu doua Globuri de Aur si nominalizat la doua premii Oscar.
Povestea emotionanta a mortii tanarului Chris McCandless in salbaticia Alaskai in 1992 starneste reactii intense in societatea americana. Jon Krakauer, colaborator al revistei Outside, publica un articol pe aceasta tema, impresionat de asemanarea dintre povestea tanarului si propriile lui experiente, dar si ale altora dinaintea lor. Dupa o minutioasa cercetare, Krakauer scrie In salbaticie, refacand traseul lui McCandless, urmarindu-l pas cu pas, stand de vorba cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut in ultimii doi ani de viata.
Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivatiei care l-a condus catre un sfarsit tragic. Krakauer traseaza o serie de paralele intre destinul lui McCandless si al altor tineri, purtati, inaintea lui, de aceleasi idealuri, tineri disparuti fara urma, inghititi de abisul salbaticiei. Autorul ajunge la concluzia ca atractia exercitata de teritoriile virgine asupra spiritului american este extraordinar de puternica. Chemarii instinctive i se adauga adesea formatia intelectuala, care nu face decat sa intensifice acest imbold, cum se intampla in cazul lui McCandless. Dar natura, privita dincolo de perdeaua de iluzii tesuta de scriitori, poate fi adesea surprinzatoare si nemiloasa.
3. “In inima marii” de Nathaniel Philbrick
In 1820, nava Essex a fost atacata si scufundata de un casalot infuriat, echipajul disperat ajungand sa pluteasca in deriva, in trei barci mici, mai mult de nouazeci de zile.
Nathaniel Philbrick foloseste documente putin cunoscute si prezinta detalii vii ale traditiei vanatorii de balene din Nantucket pentru a evidentia aspectele terifiante ale acestui dezastru maritim infiorator.
In inima marii plaseaza pentru totdeauna tragedia vasului Essex in canonul istoric nord-american. In carte sunt relatate adevaratele evenimente care stau la baza celebrului roman Moby Dick de Herman Melville.
4. “In aerul rarefiat” de John Krakauer
Volum tradus in peste douazeci si cinci de limbi, desemnat in 1997 „Cartea anului“ de catre Time Magazine, finalist la National Book Critics Circle Award si inclus in anul urmator pe lista celor trei finaliste pentru Pulitzer Prize.
In 1996 Jon Krakauer porneste, alaturi de Rob Hall, unul dintre cei mai respectati si cunoscuti ghizi montani de mare altitudine din lume, in ceea ce avea sa devina aventura vietii sale. Spunand povestea celei mai cumplite ascensiuni din istoria alpinismului mondial, a zilei in care si-au pierdut viata patru dintre membrii expeditiei conduse de Hall (inclusiv acesta), Krakauer isi indruma pas cu pas cititorii de-a lungul expeditiei, din Kathmandu pana pe varful muntelui, unde mandria, lacomia, deciziile gresite si ghinionul i-au facut pe cataratori sa cada prada furiei neprevazute a muntelui. Ascensiunea e plina de pericole si ii face pe alpinisti, profesionisti sau nu, sa-si dezvaluie adevaratul caracter, slabiciunile si dorintele cele mai intime pe masura ce se apropie de scopul calatoriei lor. In aerul rarefiat este o carte foarte bine scrisa si minutios documentata, care ii atrage pe cititori intr-o aventura teribila, pe viata si pe moarte.
„Krakauer combina perseverenta si curajul celei mai de seama traditii a jurnalismului de investigatie cu rafinamentul si profunda intuitie a scriitorul innascut. Relatarea lui despre ascensiunea pe Everest a dus la o reevaluare a alpinismului si a comercializarii a ceea ce odinioara a fost un sport romantic, solitar; in timp ce relatarea lui despre viata si sfarsitul lui Christopher McCandless, care a murit de foame dupa ce si-a masurat fortele cu salbaticia din Alaska, este o cercetare profunda si tulburatoare despre ce inseamna fascinatia naturii si efectele nimicitoare ale acesteia asupra mintilor tinere si curioase.“ – Motivatia pentru acordarea Academy Award in Literature de catre American Academy of Arts and Letters
5. “Podul spionilor” de Giles Whittell
La 10 februarie 1962, pe Podul Glienicke si la Punctul de Control Charlie din Berlin a avut loc primul si cel mai celebru schimb de prizonieri dintre Est si Vest de dupa al Doilea Razboi Mondial. Cine erau personajele implicate si cum s-a ajuns la aceasta solutie de compromis intre marile puteri? Cat de mult a influentat schimbul evolutia Razboiului Rece?
Podul spionilor este povestea reala a trei personaje extraordinare – William Fisher, alias Rudolf Abel, agent KGB de origine britanica arestat de FBI in New York si condamnat la inchisoare; Gary Powers, pilotul american de avion U-2, capturat in timpul unei misiuni de spionaj in Rusia; si Frederic Pryor, un tanar doctorand american in Berlin, considerat din greseala spion si arestat de Stasi, politia secreta est-germana.
Giles Whittell, corespondent la Washington al cotidianului The Times, pasionat de aviatie si de istorie, descrie cu lux de amanunte traseul fiecaruia dintre ei pana la celebrul schimb de pe Podul Glienicke. Bazat pe informatii din documente declasificate si pe interviuri conduse personal de autor in Statele Unite, Europa si Rusia, volumul surprinde o perioada in care soarta lumii depindea intr-adevar de mesaje codate si de piloti tineri in costume presurizate. Schimbul de prizonieri din friguroasa zi de februarie 1962 a constituit un prim moment de relaxare intre marile puteri si un pas important in sensul evitarii unui razboi nuclear.
Cursul istoriei e uneori hotarat de mici detalii…
6. “Scafandrul si fluturele” de Jean-Dominique Bauby
Bestseller international, cartea lui Jean-Dominique Bauby, Scafandrul si fluturele, a facut inconjurul lumii, a fost tradusa in 30 de limbi si a impresionat milioane de oameni. Cartea a devenit sursa de inspiratie a unui film care ii intensifica tensiunea si frumusetea, film in regia lui Julian Schnabel si distins in 2008 cu Globul de Aur pentru cel mai bun film, Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cel mai bun actor si cu titlul de Cel mai bun film la Gala Premiilor Lumiere. Nascut in 1952 in Franta, tata a doi copii, jurnalist, Jean-Dominique Bauby a fost redactor-sef al revistei „Elle “.
Pe 8 decembrie 1995, Jean-Dominique Bauby are un accident vascular care il arunca intr-o coma profunda, din care iese cu toate functiile motrice distruse. E un pacient atins de sindromul „locked-in“, tradus literal: „inchis in sine insusi “. In corpul sau inert, mai misca un singur ochi, singura lui legatura cu lumea, cu ceilalti, cu viata. Cu acest ochi – stangul – dicteaza cartea, izbutind ca prin cateva mii de batai de pleoapa sa ne faca sa vedem lumea si altfel.
Publicata cu cateva zile inainte de moartea autorului, care survine pe 9 martie 1997, aceasta carte continua sa ne vorbeasca despre o existenta care ne cutremura si care nu-l poate lasa pe nici unul dintre noi indiferent.
7. “Jurnal pe motocicleta” de Ernesto Che Guevara
Cartea a fost ecranizata la Universal Studios, in regia lui Walter Salles. „The Motorcycle Diaries“ a castigat in 2005 un Oscar pentru coloana sonora si premiul BAFTA pentru cel mai bun film intr-o limba straina.
Tanarul Ernesto Guevara, student la medicina, si prietenul sau Alberto Granado, licentiat in chimie si biologie, pornesc intr-o lunga calatorie prin America de Sud, animati de sentimente caritabile. Ceea ce pentru altii ar fi putut reprezenta punctul culminant al vietii a insemnat doar inceputul pentru cel care avea sa devina El Che, simbolul miscarii revolutionare cubaneze si boliviene si imaginea rebelului, adoptata de multi tineri de-a lungul timpului. Peregrinarile sale ii vor schimba radical modul de gandire: convins ca cei umili au nevoie nu de cunostintele sale stiintifice, ci de un lider care sa le afirme si sa le apere interesele, Ernesto abandoneaza studiile si se hotaraste sa schimbe cursul istoriei Americii.
8. “Toti oamenii presedintelui” de Carl Bernstein si Bob Woodward
Adevarul poate fi mult mai socant decat fictiunea, asta reuseste sa demonstreze acest thriller politic. O ocazie de care poti profita doar o data in viata. Un scandal urias care a tinut cu sufletul la gura o lume intreaga. O relatare despre „cel mai tare subiect“ al secolului XX. Aceasta este prima carte despre scandalul Watergate care l-a obligat pe presedintele Nixon sa demisioneze; a fost publicata in SUA in 1974. Sabotaj, manevre politice, coruptie.
Desi vremurile se schimba, politica e tot politica, si multe din „jocurile“ ei sunt perfect valabile si azi. Bob Woordward, Carl Bernstein sunt cei care au deschis o noua era in mass-media, reporteri Washington Post.
Bob Woordward este autorul a 10 bestselleruri, cel mai celebru fiind Toti oamenii presedintelui.
9. “Mananca, roaga-te, iubeste” de Elizabeth Gilbert
Cartea a aparut la editura Humanitas in colectia Memorii. Jurnale. La 30 si ceva de ani, Liz Gilbert are tot ce-si poate dori o femeie ambitioasa. Si totusi e asaltata de indoieli, sufera de panica si insatisfactii. Urmeaza divortul, prabusirea in depresie, o relatie catastrofala… Asa ca Liz abandoneaza totul si pleaca in lume de una singura. In Italia, gusta „la dolce vita” si deliciile ei culinare, punand „cele mai fericite” 12 kilograme din viata.
In India, afla intr-un ashram, prin asceza (trezire la 3 dimineata, meditatie si frecat de podele), ce este cautarea spirituala. In Indonezia, incearca sa-si reconcilieze trupul cu sufletul, sa descopere echilibrul care se cheama fericire si isi gaseste marea dragoste. Uneori, fericirea se afla la capatul lumii. Calatoresti ca sa ajungi la tine insati. Ca sa te descoperi.
10. “O minte sclipitoare” de Sylvia Nasar
O minte sclipitoare nu reprezinta o simpla biografie. Este povestea incredibila, dar adevarata, a prabusirii din apogeu in haurile fara de speranta si a unei reveniri miraculoase pe inaltimi.
O lectura emotionanta ce releva fragilitatea limitei dintre normalitate si nebunie si marea putere de vindecare a dragostei.
Scafandrul si fluturele o caut de vreo 2 ani. Nu s-a reeditat cartea, din pacate…