fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Memoria unui secol (recenzie la cartea „Spune-mi cine sunt”, de Julia Navarro)

Spune-mi-cine-suntUn jurnalist este solicitat să investigheze viaţa străbunicii sale, Amelia Garayoa. Singurul lucru pe care îl ştie despre ea este că şi-a părăsit soţul şi fiul, dispărând chiar în ajunul izbucnirii Războiului Civil din Spania. Pentru a-i recupera memoria, investigatorul reface pas cu pas, de la temelie, povestea unui destin, punând alături piesă cu piesă într-o remarcabilă naraţiune despre trecutul care ne bântuie şi strămoşii care ne marchează.

Mai multe detalii despre carte

Cartea este memoria unui secol înfăşurată în călătoria fantastică a unei femei prin propria viaţă. Victimă a propriilor greşeli, apăsată de vină, temătoare în faţa perspectivelor unor noi traume, strămoaşa ziaristului nu este o eroină; poate chiar dimpotrivă. Este un om în carne şi oase, volatil, ezitant, care totuşi acţionează întotdeauna strict conform principiilor sale, se ridică în faţa fiecărei provocări cu bagajul de angoase cu tot, comite erori (unele ireparabile), acţionează ca un actor şi nu ca un spectator în propria existenţă.

Împrejurul acestui personaj complex plutesc aventura, introspecţia, cronica politică, perspectiva temporală care încadrează deopotrivă Războiul Civil din Spania şi căderea Zidului Berlinului, Al Doilea Război Mondial şi Războiul Rece. Avem în faţă, într-o cronologie publică şi personală deopotrivă, trădare şi spionaj, locaţii ca Madrid, Barcelona, Paris, Buenos Aires, Mexic, Moscova, Londra, Berlin şi Varşovia, cu scurte popasuri în Ţara Bascilor, Cairo, Atena, Lisabona sau New York.

Amelia este martor şi participant în multe evenimente ale secolului XX, atinge sau schimbă vieţi, iar urmaşul ei, Guillermo, ziaristul care îi reface povestea, o urmează prin arhive, apelează la experţi, merge pe urmele unui destin excepţional cu tenacitate, descoperind încontinuu alte şi alte episoade memorabile.

Autoarea desenează un caracter şi o epocă dintre cele mai dramatice cu un singur retuş. „Spune-mi cine sunt” poate fi considerată o lucrare de referinţă nu doar pentru scriitoarea care surprinde prin „cel mai personal volum de până acum”, ci şi pentru literatura spaniolă contemporană, capabilă încă să vădească forţă, claritate şi anvergură.

Fiică a jurnalistului spaniel Felipe Navarro, ziaristă la rândul ei (pentru Cadena SER, Cadena Cope, Telecinco, Canal Sur şi OTR Agency/Europa Press), Julia a scris volume despre afaceri interne şi politică. Prima ei carte, „The Brotherhood of the Holy Shroud”, a devenit imediat bestseller şi în Spania şi peste hotare. Cărţile ei au fost traduse în peste 30 de limbi şi au primit nenumărate distincţii, printre care Premiul Qué Leer pentru cea mai bună carte spaniolă, Premiul Ciudad de Cartagena, Premiul Pluma de Plata de Bilbao, Protagonistas de Literatura şi Premiul Más que Música de los Libros.

Pe site-ul editurii RAO puteti citi si un interviu cu autoarea Julia Navarro.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

O noua carte cu revista Psychologies: "Testati-va EQ-ul" de Phillip Carter

Next Article

Peste tot şi nicăieri (recenzie la cartea „Superficialii”, de Nicholas G. Garr)

Related Posts

Total
0
Share