fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Top 10 carti recomandate de Bookishstyle.ro

Atunci cand descoperim locuri faine in care se povesteste despre carti obsinuim sa nu tinem aceste descoperiri doar pentru noi si le impartasim si cu dragii nostri vizitatori. Bookishstyle este un proiect foarte frumos, iar Dana, autoarea blogului, scrie atat de frumos incat nu ai cum sa nu te indragostesti de al ei stil. Si daca am pomenit de stil, autoarea ne ofera si o categorie aparte, “carti cu stil“, un loc in care povestile prind cumva viata. Am rugat-o pe Dana sa faca un top 10 Bookishstyle al cartilor pe care le-a citit si prezentat pe al sau blog, top pe care-l puteti citi mai jos. Multumim, Dana, si felicitari pentru modul original in care ne arati cum se poarta cartile :)

1. „Scrisorar” de Mihail Şişkin

Scrisorar_coperta

Citește recenzia pe Bookishstyle

„Scrisorar” este prin excelenţă un roman de dragoste, o epistolă desăvârşită care te poartă pe culmile celor mai profunde emoţii. Autorul împleteşte evenimente de viaţă citadină, străpunse de complexitatea relaţiilor de familie, cu reflecţii filosofice asupra sensului vieţii şi al morţii.

Puternicul substrat psihologic, susţinut de pasaje lirice ce diseacă frământările lăuntrice ale personajelor şi impresia că totul se petrece aievea sunt elementele cheie în înţelegerea acestei poveşti.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

2. „Fetiţa cu ochi albaştri” de Michel Bussi

fetita-cu-ochi-albastri

Citește recenzia pe Bookishstyle

Scrisă într-un ritm alert, dublat de dialog, naraţiunea se desfăşoară pe parcursul a două zile, documentate minuţios la oră şi minut. După ce primele pagini relatează un accident aviatic ce s-a petrecut în 1980 pe Mont Terrible, în urmă căruia a existat o singură supravieţuitoare, o fetiţă de numai 3 luni, a cărei origine este disputată de două familii, acţiunea ne poartă în prezentul narativ, în 1998. După 18 ani de investigaţie, detectivul Crédule Grand-Duc tot nu a rezolvat cazul, încă nu a reuşit să afle dacă fetiţa salvată se numeşte Lyse-Rose de Carville sau Émilie Vitral. Conştiinţa încărcată îl îndeamnă la suicid, dar, planul său este dat peste cap de o revelaţie uluitoare pe care o are chiar înaintea momentului fatal. Începe astfel o cursă contra-cronometru, o aventură nebunească care ne poartă, pas cu pas, pe urmele investigaţiilor lui Grand-Duc dar şi în sânul celor două părţi implicate.

„Fetiţa cu ochi albaştri” este atât un roman detectiv, o poveste de dragoste, cât şi o incursiune în trecut, în Parisul anilor ’80-’90 cu toate specificităţile sale (cartierele mărginaşe cu casele lipite, festivalurile estivale, atomosfera cafenelelor universitare, etc). Michel Bussi reuşeşte să creeze o naraţiune hipnotică prin prisma dovezilor ce ies la iveală treptat, a răsturnărilor de situaţie, dar şi a alianţelor şi trădărilor neaşteptate. Un roman numai bun de luat în vacanţă!

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

3. „Exorcizat” de Radu Găvan

exorcizat

Citește recenzia pe Bookishstyle

Romanul de debut al lui Radu Găvan uimește prin intensitatea trăirilor și prin descrierea inedită a societății actuale, un amestec de personaje și situații respingătoare pe care cu greu le digeri ca făcând parte din realitatea zilnică.

Prezentată sub forma unui jurnal sau a unei confesiuni, narațiunea la persoana întâi atrage cititorul de partea personajului principal încă din primele pagini. Printr-o scriitură fluidă, cu fraze ce se succed rapid și descrieri alerte, autorul ne introduce în viața unui tânăr agent imobiliar prin ochii căruia asistăm la un tablou grotesc de experiențe sexuale pe fundalul unui spațiu dominat de cocalari libidinoși, cămătari, șmecherași care reușesc în viață, femei strivite de bărbați bețivi și agresiuni sub impulsul momentului. Un roman la fel de actual ca știrile zilnice.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

4. „Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” de Rachel Joyce

incredibilul-pelerinaj-al-lui-harold-fry

Citește recenzia pe Bookishstyle

Harold Fry primeşte o scrisoare de la o veche colegă de muncă, Queenie Hennessy, care, răpusă de cancer, doreşte să-şi ia rămas bun. Banala întâmplare îl tulbură pe Harold peste măsură şi, nefiind în stare să găseasă un răspuns adecvat situaţiei, se lasă pradă impulsului de a parcurge până la spital aproape 800 km pe jos, în speranţa că aşa o va menţine pe Queenie în viaţă. Harold pornește astfel într-o călătorie inițiatică, ce aminteşte de pelerinajele religioase, mânate de o credinţă oarbă, în care drumul în sine nu mai contează, regăsirea de sine și a iubirii contopindu-se cu scopul initial.

Pe parcursul celor 87 zile, pensionarul se debarasează de toate inutilităţile vieţii, renunţând pe rând la mâncare, cazare şi artificiii moderne, lâsându-se în voia sorţii şi contând pe bunăvoinţa oamenilor. Astfel, „Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” se dovedeşte a fi o carte despre interacțiunea umană și despre empatie, o lecţie despre bunătate, acceptare şi iertare, cât şi un mic tratat despre relaţiile de cuplu.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

5. „Drumul înfometat” de Ben Okri

drumul-infometat

Citește recenzia pe Bookishstyle

Atmosfera acestei cărţii poate fi descrisă ca o pendulare constantă între două lumi, graniţa dintre vis şi fantastic fiind deseori estompată de realitate. Amestecul nestingherit de tărâmuri, frazele evocative lungi, încărcate de descrieri fantasmagorice, crează un labirint întortocheat în care trăieşte Azaro, un copil spirit (abiku) născut de mai multe ori din aceeaşi părinţi.

6. „Nici o privire” de José Luís Peixoto

nici-o-privire

Citește recenzia pe Bookishstyle

„Nici o privire” este un roman cu conotaţii biblice puternice ce prezintă lumea arhaică, anesteziată de fatalitate, a unui sat din Portugalia în care locuitorii au profesii simple, vechi de când lumea: păstori, tâmplari, cârciumari, prostituate, bucătărese, etc. Personajele sunt schingiuite sufleteşte şi par să repete la nesfârşit păcatele ancestrale care se transmit din tată în fiu şi din mamă în fiică.

Descrierile preponderent lirice, alternanţa vocii narative de la persoana întâi la persoana a treia, schimbarea perspectivei de povestire de la un personaj la altul, monologurile interioare, preluările obsesive ale unor fragmente şi trecerea lor prin filtrul mai multor personaje, crează o naraţiune alambicată, destul de greu de urmărit, dar care invită la meditaţie şi care îţi rămâne întipărită în memorie în ciuda atmosferei sumbre.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

7. „Cum se educă fetele în Boemia” de Michal Viewegh

cum-se-educa-fetele-in-boemia

Citește recenzia pe Bookishstyle

„Cum se educă fetele în Boemia” este un roman contemporan ce tratează printr-o combinaţie inovatoare de stiluri teme complexe precum depresia, condiţia scriitorului, cât şi schimbările în societatea pragheză post-comunistă, sub forma unui tratat de postmodernism intercalat cu pasaje umoristice de dragoste dintre o tânăra studentă şi un profesor de şcoală. Aş spune că merită citit măcar pe post de experiment literar.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

8. „Timpul iubirilor perfecte” de Tiago Rebelo

timpul-iubirilor-perfecte

Citește recenzia pe Bookishstyle

Un titlu promițător, o poveste de dragoste imposibilă pe fundalul exotic al pământului african, parfum de sfârșit de secol XIX caracterizat de lupte coloniale, toate acestea sunt ingredientele romanului „Timpul iubirilor perfecte”, un roman de dragoste potrivit pentru iubitorii de poveşti clasice în care îndrăgostiții se luptă cu refuzul părinților, trec prin numeroase încercări pentru a putea fi împreună, au parte de întâlniri secrete, sărutări furișate, scrisori de dragoste, gelozii, intervenții dramatice și intrigi politice.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

9. „No, Thank you” de Alexandra Niculescu

no-thank-you

Citește recenzia pe Bookishstyle

Cu o scriitura densă sub forma unor dialoguri povestite, întâmplări ciudate din sfera absurdului de situaţie (de exemplu, concursul de sonete la o uzină inexistentă), al cărui înţeles nu ştiu dacă am reuşit să-l pătrund în totalitate, „No, Thank you” este o carte ce vorbeşte despre personaje la limita irealului, sfâşiate de eşecuri personale şi schingiuite de neputinţa găsirii unui rost concret al existenţei, dar care luptă până la paroxism pentru a-şi găsi fericirea. Nuvelele sunt deopotrivă triste şi ironice, întortocheate la modul că nu au cap şi coadă, surprind doar câte un episod de viaţă şi nu oferă niciun fel de finalitate problemelor descrise.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

10. „Sticletele” de Donna Tartt

Sticletele-Donna-Tartt

Citește recenzia pe Bookishstyle

Poate cea mai dezbătută apariţie pe anul acesta, „Sticletele” este un roman complex cu o acţiune stufoasă şi personaje memorabile, demne de un premiu Pulitzer. Scriitura se susţine atât prin descrierea destinului încurcat al eroului, prin tipologiile bine conturate, prin acţiunea uşor palpitantă şi prin documentările metodice cu privire la pasajele despre artă, dar, mai ales, prin redarea trăirilor interioare ale personajului principal, Theo Decker, care te fac să vibrezi alături de el.

Cumpăr-o de aici și citește-o și tu

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Destinul lupului singuratic”, de Adrian Christescu. În curând, la Adenium!

Next Article

Zilele Corint si Leda. Reduceri pana la 50% + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share