Două poveşti cvasi-independente în interiorul aceluiaşi volum. Aşadar, „doi în unu”, SF de calitate, multă adrenalină şi imaginaţie câtă poată livra un autor de talia lui Reynolds. Care este cea mai puternică dintre cele două povestiri? Se întrepătrund ele în vreun punct? Cât de atractiv mai este genul în această lume cucerită, cel puţin momentan, de istoriile magice gen „Stăpânul inelelor”? Tuturor acestor întrebări autorul le oferă răspunsuri adecvate în două piese ştiinţifico-fantastice de esenţă tare.
- Carte publicata in 2008 de Nemira
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia Nautilus SF
- Traducator: Adriana Mosoiu
- Format: 107×178
- Tip coperta: Brosata
- Numar pagini: 320
- ISBN: 978-973-14-3214-4
Facem întâi de toate cunoştinţă cu personajul Childe, al cărui nume face trimitere la poezia romantică britanică. Dar acţiunea nu are nicio legătură cu romantismul, ci dimpotrivă: un experiment menit să digitalizeze conştiinţa umană a dat greş în mod lamentabil, cu consecinţe incalculabile. Oare nu este „talentul” omenirii, mânată din spate de mortalitate şi timpul drămuit, să taie, apoi să măsoare? Childe adună oameni de ştiinţă (printre care pe specialistul în cibernetică Dr. Trintignant) pentru a studia un spaţiu aflat pe o planetă îndepărtată numită Golgotha. Este vorba despre un turn artificial, Blood Spire, construit de entităţi inteligente, poate chiar având o formă de viaţă şi care dă voie oricui să urce fiecare nivel cu condiţia să dezlege întâi o ghicitoare. Cu fiecare treaptă, aceste enigme sunt din ce în ce mai dificile şi pedepsele pentru erori tot mai severe. Nu mulţi reuşesc.
Turnul este ticsit la exterior cu cadavrele celor care au eşuat. Iar cei care triumfă plătesc un preţ: trebuie să-i permită lui Trintignant să-i transforme în cyborgi câte puţin, pas cu pas. Dar Childe este decis să „ridice mănuşa” provocării şi să ajungă în vârf. Cu orice preţ, fără limită, fără să ţină cont de presiunile pe care o asemenea încercare le poate exercita în secolul XXV, când nu mai este de glumă cu controlul asupra minţii şi corpului cuiva. Încotro se îndreaptă totul? „Câinii de diamant” este o poveste SF neagră, aproape horror, despre obsesie.
Zile pe Turcoaz ne poartă în lumea unei planete ale cărei mări şi oceane adăpostesc forme de viaţă microscopice, gazde pentru copii ale memoriei tuturor entităţilor inteligente care au vieţuit vreodată. Sunt numite Jugglers şi cercetătorul Naqi Okpik, a cărui soră, Mina, a dispărut în ocean, dar a cărei minte este păstrată în adâncuri, trebuie să apere această comoară de agresiunea unor forţe care vor să folosească Jugglers pentru a crea o armată de războinici fanatici şi, pe de altă parte, de un răzvrătit care ar prefera să-i ucidă pe Jugglers cu totul decât să permită transformarea lor. Întâmplător sau nu, şi această a doua povestire are punctul de turnură tot într-o cercetare şi epicentrul dramei tot în nevoia vitală, constantă a oamenilor de a descoperi.
Cumpara cartea Câinii de diamant; Zile pe Turcoaz, de Alastair Reynolds de la Elefant