fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Bookinterviu. Izabela R. (www.lumedeumbre.ro): “Ne imbogatim cu experienta personajelor fictive fara a avea parte si de suferinta acestora”

Nu trebuie sa o cunosti personal pe Izabela ca sa-ti placa ce si cum scrie. Dar dupa ce o citesti te roade si deloc putin macar curiozitatea de a vedea cum stie sa-ti raspunda la un salut. Si o face frumos, parol. Si dupa salut au mai urmat ceva vorbe, le cititi mai jos. Am incercat sa o si cunoastem, putin, nu doar sa o citim, mult. Despre povestile ei legate de cartile pe care le citeste cu bookurie te invitam sa-i frecventezi blogul: www.lumedeumbre.ro

1. De unde si pana unde lume de umbre? Daca nu ne ajunge explicatia de pe blog, putem capata si o alta justificare?

Mereu am asimilat lumea cartilor cu un fel de univers paralel, unde ne putem materializa, prin intermediul personajelor, in vremuri si situatii diametral opuse prezentului. Ne imbogatim cu experienta personajelor fictive fara a avea parte si de suferinta acestora.
Tocmai din acest motiv, lumea cartilor mi se pare un refugiu, o lume de umbre, cu contururi discret estompate,  unde realitatea isi pierde din duritate iar oamenii pot fi tot ceea ce isi doresc sa fie.

2. Nu stiu cum citesti, dar bine le mai povestesti. Ne spui pe blog despre tot ce citesti sau doar selectezi ce-ti vine mai bine la condei. 
Intr-o vreme scriam recenzii la absolut toate lecturile mele. Lipsa de timp m-a determinat sa fiu mai selectiva, in ultima vreme scriu doar despre cartile care imi lasa o impresie puternica (nu in mod necesar placuta).

3. Dincolo de blog (care ca orice blog sufera la capitolul update-uri “despre mine”), ce mai faci tu maine, azi, ieri?

Momentan sunt foarte acaparata de locul de munca si in paralel incerc sa tin pasul cu studiile masterale.

4. Desi in descrierea blogului ne trimiti intr-o lume a cartilor in care “iti place sa te pierzi”, “matematica literelor” tradeaza o persoana care poate fi si extrem de precisa, ce poate povesti fara multe inflorituri o carte. Filtrul personal, adesea invocat, te apropie mai mult de prietenii cititori, sau te face sa-ti poti permite inca orice? 

Stilul meu s-a dezvoltat firesc, nu este nimic premeditat in felul meu de a scrie. Sunt cititori carora le place, altii care ar prefera un stil mai obiectiv sau mai incisiv. Ce conteaza pentru mine este sa redau cu acuratete impresia pe care mi-a lasat-o cartea. In acest demers nu sunt dispusa la compromisuri, iar factori precum reputatia cartii/ autorului ma lasa rece.

5. Daca ar fi sa scrii maine despre o carte pe care nu ai scris-o inca, despre ce ai scrie?

Nu am asemenea ambitii. Timpul pe care l-as irosi scriind o carte proasta prefer sa il dedic lecturii unor romane bune.

6. Care este cea mai mare bookurie pricinuita de blog?

Faptul ca am cunoscut noi cititori si am reusit sa stabilesc cu ei contacte de durata, ajungandu-se la un lung schimb de impresii, atat pe blog, cat si in off-line.

7. Ai o carte secreta, despre care ai fi vrut dar parca nu ai fost in stare sa scrii? Daca da, de ce nu ne spui care este? :-)

Am o carte de suflet, dar nu e secreta: “Pe aripile vantului” – Margaret Mitchell. Este cel mai bun roman pe care l-am citit vreodata, atat de bun incat cred ca o recenzie nu ar face decat sa-l discrediteze. Sunt carti care nu se discuta, ci se simt, iar “Pe aripile vantului” este cel mai bun exemplu in acest sens.

8. Din piata romaneasca de carte, ai o Editura preferata? Stim, carti bune apar la multe edituri, dar la fel de bine apar si cartile mai putin bune. Care este totusi, pentru tine, Editura de suflet?

In alegerea lecturilor mele, editura este cel mai putin important criteriu. Totusi, daca ar fi sa aleg, m-as opri la Humanitas. Ma atrage in special colectia “Cartea de pe noptiera”.

9. In mod normal si Editurile ar trebui sa-si apere marfa. In urma a ceea ce ai scris ai primit si ceva comentarii care sa te fi pus pe ganduri?
Nu, si nici nu cred ca va fi cazul. Orice recenzie, fie ea favorabila sau nu, contribuie la promovarea romanului, cu atat mai mult cu cat mereu sunt deschisa la alte pareri si incurajez discutiile pe marginea unei carti.

10. In afara de “Pe aripile vantului” si romane politiste, zi-ne 3 titluri care te-au facut sa te simti ratacita bine in lumea-ti de umbre si pe care, normal, le recomanzi si cititorilor nostri.

“Cei mai frumosi ani” – A. J. Cronin  – nu este neaparat un roman de referinta, dar a fost prima carte citita de mine si mi-a deschis apetitul pentru lectura.
Cismigiu & comp.” – Grigore Bajenaru – pentru ca inca ma mai face sa rad cu lacrimi, la ani distanta de la prima lectura
Muntele Vrajit” – Thomas Mann – un roman dificil, care transforma intreaga experienta a cititului intr-o calatorie initiatica.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Este timpul pentru o biblioteca noua: ai 30% reducere la cele mai interesante carti

Next Article

Nemira ofera 50% reducere la orice achzitie pentru cei nascuti in luna noiembrie

Related Posts

Total
0
Share