fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Go Set a Watchman” zdruncină un personaj clasic

3

Harper Lee a dat lovitura… literară din nou, după succesul fulminant al cărţii „Să ucizi o pasăre cântătoare”, care îi aducea Premiul Pulitzer în anii 1960. Un retailer gigant, Amazon.com, a anunţat că „Go Set a Watchman”, atât de aşteptata a doua carte a autoarei, este cel mai comandat volum al momentului, la 55 de ani după ce Gregory Peck dădea viaţă personajului principal din cartea care a propulsat-o „din prima” pe Lee în literatura mondială.

1Autoarea a şocat în luna februarie, când, ajunsă la o vârstă respectabilă – 89 de ani – după un atac cerebral care a lăsat-o cu unele sechele fizice şi după o tăcere şi o izolare de opinia publică de decenii, a anunţat că va publica o carte despre care aproape nimeni nu ştia că există. Şi iată că personajul Atticus Finch, protagonist al unui scenariu de Oscar, revine, la 20 de ani distanţă de aventurile din „How to kill a Mockingbird”, în momentul în care fiica sa, Scout, acum adultă, se întoarce să-l viziteze în Maycomb, Alabama. Aşadar, cititorii din lumea întreagă au în faţă o continuare a primei cărţi, cu acelaşi celebru avocat Atticus, cu fiica sa, fiul său, Jem, şi menajera lor, Calpurnia, toţi, după cum se ştie, în centrul celebrului proces rasial care a făcut faimoasă prima carte.

Deşi lumile celor două naraţiuni se întrepătrund oarecum, în special datorită prezenţei aceloraşi personaje, este limpede că ele nu pot fi identice. Scout, povestitoarea, este acum femeie în toată firea, iar curajosul Atticus este un septuagenar chinuit de artrită. Eroul liberal cu viziune avansată faţă de timpul său, acuzat în prima carte de a fi „iubitor de negri” şi ostracizat pentru asta, pune în faţa cititorului o evoluţie dureroasă: spre groaza chiar a fiicei sale, avocatul antirasist participă azi la întâlniri publice care se opun implementării educaţiei integrate şi votului liber în sud! Pe minunatul erou par să-l fi întors complet „profundele şi complicatele nuanţe politice ale sudului”… Este aproape de neconceput… Va trebui să citim ca să credem felul în care autoarea zdruncină un personaj clasicizat într-o anume postură, precum şi pe sine, ca scriitor. Aşadar, aşteptăm traducerea în limba română şi apariţia în librării a acestei cărţi care, abia apărută, a şi „încins” apetitul pentru lectură a milioane de oameni.

2

Watchman

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Zeita oarba", de Anne Holt

Next Article

"Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai mica", de Kjersti Skomsvold

Related Posts

Total
0
Share