• Home
  • Despre noi
  • Consiliem cu bookurie…
  • Contact

Bookuria.info

vivre.ro%20
  • Bookuria news
    • Eveniment
    • Lista Anutei
    • E-Bookurii
    • BookQuizz
    • Cartile copiilor
    • Manuale si rechizite scolare
    • Bookjobs
    • Facebookuria
  • Recenzii
    • Lecturi fundamentale
  • Promotii carti
  • Bookinterviu
  • Inserturi
  • Bookoncurs
  • Back to School

Lecturi fundamentale: Aldous Huxley

Premii de la Orange dacă te înscrii la newsletter Vezi Premiile!

Rămâne un mister motivul pentru care Aldous Huxley a ratat lista câştigătorilor Premiului Nobel pentru Literatură, dat fiind faptul că a fost unul dintre cei mai importanţi scriitori, gânditori şi filosofi ai timpului său şi a fost nominalizat de şapte ori! În plus, a fost un foarte influent umanist, pacifist şi universalist, gândirea sa materializată în cărţi de referinţă excedând spaţiul literar în care a creat. Totuşi, până la urmă, poate că niciun premiu nu ar fi reuşit să cuprindă o operă de asemenea adâncimi, cu valenţe care se perpetuează indiferent de schimbarea vremurilor.

PUNCT CONTRAPUNCT, de Aldous Huxley

Aldous HuxleyÎn 1998, una dintre cele mai profunde cărţi ale lui Huxley intra în primele 50 cele mai relevante ale literaturii engleze ale secolului XX. Cum a fost posibilă o asemenea anvergură în condiţiile în care cartea este o amplă dezbatere, şi nu o poveste epică, o înşiruire de idei cu amplitudine, şi nu un complot… literar? De unde atâta succes? Din forţa inegalabilă a personajelor. Naraţiunea este simplă, mergând la esenţa relaţiilor interumane: Walter Bidlake, un jurnalist slab de înger, trăieşte cu Marjorie Carling, femeie măritată căreia soţul îi refuză divorţul şi care este însărcinată cu copilul lui Walter.

Relaţia se dezintegrează pentru că ziaristul este îndrăgostit nebuneşte de Lucy Tantamount, independenta şi senzuala atracţie fatală. Pe acest fundal evoluează poveşti paralele care se desfăşoară în special în interiorul unor personaje memorabile ca tatăl lui Walter, John, un artist celebru în epocă pentru lucrările sale, ca şi pentru scandaloasa viaţă amoroasă, scriitorul Philip Quarles, care şi el se lasă mânat de o pasiune răvăşitoare pentru libertina reprezentantă a mişcării politice „Frăţia britanicilor liberi”, Mark Rampion, o întruchipare a prietenului lui Huxley, celebrul D.H. Lawrence, pentru care Huxley a avut o profundă admiraţie şi, nu în ultimul rând, un reprezentant al răului şi al viciului deliberat unic în literatura universală, Maurice Spandrell, intelectual deviat, fără scop şi direcţie.

Cumpără cartea cu reducere


MINUNATA LUME NOUĂ, de Aldous Huxley

minunata-lume-nouaO carte care a făcut senzaţie în epocă şi l-a propulsat pe Huxley printre marii gânditori este această anticipare a evoluţiei tehnologiei şi manipulării psihologice şi mai ales a felului în care vor afecta viaţa tuturor. Londra anului 632 „DF” („După Ford”…) este o scenă a dezvoltării unor planuri psihologice menite să influenţeze profund întreaga societate, în beneficiul câtorva (cum altfel?).

Cartea scrisă în patru luni a intrat ca un spărgător de gheaţă în literatura anilor 1930, punând problema controlului numeric al populaţiei globului, al unei dictaturi a zece oameni asumată benevol de către restul cetăţenilor şi atingerea scopului acestor „lideri” prin renunţarea la reproducerea naturală, prin educaţia „hipnotică” a copiilor creaţi artificial, prin descurajarea gândirii critice şi a iniţiativei individuale şi, bineînţeles, prin „amorţirea” oamenilor graţie furnizării unei bunăstări de bază şi a unei abundenţe de bunuri care să-i atrofieze. Aproape un secol mai târziu, mult, prea mult din viziunea lui Huxley are aderenţe în societatea modernă…

Cumpără cartea cu reducere


PORŢILE PERCEPŢIEI. RAIUL ŞI IADUL, de Aldous Huxley

portile-perceptiei-raiul-si-iadulEseurile filosofice care compun această colecţie îşi au rădăcina în felul şocant în care Huxley a decis să-şi forţeze mintea în numele scrisului său: prin intermediul halucinogenelor. Ce a rezultat, ca literatură, din aceste stări induse deliberat se desfăşoară în oglinzi succesive, cu nuanţe cele mai diverse, de la „estetic” la „viziune sacră”. Huxley explorează „regiunile minţii”, pe care le denumeşte „antipozi”, pentru a releva relaţia dintre obiecte, culori, forme, volume, artă şi experienţa cea mai profundă.

Eseurile sale stârnesc şi astăzi dezbateri aprinse, dat fiind faptul că atâţia artişti încă îşi caută perfecţiunea proprie stimulându-se cu stupefiante. Huxley nu a făcut altceva decât să afirme că unele părţi ale creierului uman care din punct de vedere biologic sunt irelevante sunt, din punct de vedere al exprimării artistice, de o extremă importanţă. Şi a lăsat toate generaţiile de creatori care i-au succedat să genereze nesfârşite şi planetare variaţiuni pe această temă…

Cumpără cartea cu reducere

Citiţi!


Mai multe lecturi fundamentale găsiți în categoria noastră preferată :)


„Experienţa nu este ceea ce i se întâmplă omului, ci ceea ce face omul cu ceea ce i se întâmplă”

„Cu cât este mai puternică şi mai originală mintea cuiva, cu atât va înclina spre religia solitudinii”

„Nu există decât un colţişor de univers pe care îl putem îmbunătăţi: propria persoană”

Jun 15, 2016Roxana Ichim

Distribuie si tu

  • Tweet
  • WhatsApp
Oferte in Libraria online Esteto: mii de carti cu preturi mici Vezi ofertele!
Marea Finala a Concursului Humanitas in liceeMulte cărți ieftine de Zilele Elefant (minim 50% reducere)
You Might Also Like
 
Lecturi fundamentale – Jorge Luis Borges
 
Lecturi fundamentale – Virginia Woolf

Leave a Reply Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Roxana Ichim
June 15, 2016 Lecturi fundamentaleAldous Huxley, lecturi fundamentale
Ultimele bookurii
Pacienta tacuta, de Alex Michaelides (Editura Litera, 2019)
Emma Watson are propriul club de lectură
WoW Sale la Elefant: 70 de lei reducere și transport gratuit
Lista Dianei: șapte cărți despre influențarea celorlalți
Fiica ceasornicarului, de Kate Morton (Editura Humanitas, 2019)

elefant.ro%20

Like, like, like :-)
Semne de carte
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Politica de Confidentialitate

Politica de utilizare Cookie-uri

books-express.ro
2012 - 2018 © Bookuria Info.