Astăzi poposim în lumea calmă, liniștită a satului, departe de agitația marilor orașe, ne pierdem pe ulițe prăfuite, savurăm o prăjitură cu vișine, culegem plante medicinale și flori nemuritoare, ascultăm atenți cântecul păsărilor, ne încărcăm cu povești spuse de bătrânii satului și nu mai urmărim deadline-uri și obiective. În lunile rezervate vacanțelor, lista nu poate să nu fie dedicată și satului, un loc unde chiar ați putea să vă petreceți o bucată de vreme benefică în primul rând spiritului, apoi trupului. Lectură relaxantă în lumea satului!
Mutat la țară. Viața fără ceas din Londra în Apuseni, de Andy Hertz
O poveste reală care a strâns în jurul ei o comunitate FB de multe zeci de mii de oameni, Mutat la țară – Viața fără ceas.
- Avantajul de a trăi în mediul rural
- Un loc fără zgomot, poluare și stres
- Mai mulți prieteni și mai multă voie bună
- Calitate ridicată a vieții
- O decizie de suflet
- Mâncare organică, apă curată și o viață mai sănătoasă.
“Mutat la țară – Viața fără ceas. Din Londra în Apuseni, de Andy Hertz, este cartea pe care am sperat dintotdeauna să o scrie cineva care a avut curajul de a face acest pas la care eu, și mulți alții, doar visăm, neavând curajul să acționăm. Da, se poate. Da, este mai ușor decât pare. Altruist din fire, Andy ne îndrumă pas cu pas spre realizarea visului ascuns al (aș îndrăzni să afirm) tuturor. O viață dusă în armonie, în mijlocul naturii, fără a ne rupe de civilizație.” – Mihaela Sipos, Editor
Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller, de Boualem Sansal
Publicat înainte de capodopera 2084. Sfârșitul lumii (Humanitas Fiction, 2016) și înainte de valul de atentate teroriste care a zguduit Franța și Occidentul, romanul multipremiat Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller de Boualem Sansal este un tur de forță din punct de vedere literar, moral și istoric.
Romanul leagă într-un ritm halucinant, prin jurnalele alternate ale lui Rachel și Malrich Schiller, două epoci istorice și două regimuri politice: nazismul și islamismul fundamentalist, proiectându-le, ca avertisment, în viitor.
O panoramare a lumii actuale care ne poartă prin Franța, Algeria, Germania, Austria, Polonia, Turcia, Egipt, unind lagărul de exterminare de la Auschwitz cu periferiile Parisului. Pesimismul meditativ al lui Rachel și edificarea sfâșietoare a lui Malrich îi determină pe frații Schiller să aleagă două căi diametral opuse.
Satul blestemat, de Dimitrie Bejan
Satul părăsit a rămas pe Dunăre, pustiu și nelocuit. Căsuțele de lut, acoperite cu papură, vor fi cuprinse de vânturi și măcinate de ploi.
Pereții vor cădea, rând pe rând, și peste un an sau doi va trece peste sat tractorul, nivelând și brăzdând pentru grâul ce va trebui să rodească din lacrimile și obida noastră.
Și totuși, satul blestemat a fost prielnic pentru noi. Pentru dragostea cu care am trăit noi aici, nu-I blestemăm și nu-I putem uita.
Satul aerian, de Jules Verne
Romanul lui Jules Verne, Satul aerian (La Grande foret) traspune povestea a doi exploratori, unul de origine americană, John Cort și unul de origine franceză, Max Huber, care, însoțiți de un băștinaș, Khamis și de un copil negru, salvat și apoi adoptat, Llanga, pornesc într-o expediție plină de aventuri în Africa, în căutarea extraordinarului, după cum spune unul din personajele cărții, John Cort.
Călătoria începe în compania unui portughez, vânător de fildeș, pe numele său, Urdax, care va muri în lupta cu uriașii elefanți.
Lupta cu elefanții va fi urmată de o alta cu rinocerii, pentru ca, în cele din urmă, eroii să se confrunte cu un trib de maimuțe extrem de ciudate, un fel de hibrid între maimuțe și oameni.
Llanga salvează un astfel de om-maimuță. După alte pericole și peripeții, copilul și protejatul său se vor pierde de grupul exploratorilor. Se vor regăsi într-un sat amplasat în niște copaci uriași ale căror coroane nu permiteau pătrunderea luminii soarelui, ceea ce dădea impresia unui tavan vegetal.
Reîntâlnirea lor aduce și întâlnirea cu un trib ciudat, cel al maimuțelor-oameni din care se pare ca făcea parte creatura ciudată salvată de Llanga.
Povestea satului Nimica-Toată, de Andres Barba
În satul Nimica-Toată, de obicei pașnic și liniștit, unde nu se întâmplă nimic niciodată, într-o noapte au dispărut stelele.
Spre surprinderea locuitorilor satului, primarul decide organizarea unei expediții pentru a fi consultați cei trei înțelepți, care pot oferi o soluție. Și înțelepții găsesc soluția. Stelele n-au dispărut, ele s-au stins, pur și simplu.
Pentru a le putea revedea, oamenii trebuie să construiască, împreună, o scară îndeajuns de înaltă să ajungă la întrerupătorul stelelor.
Galeria personajelor ingenioase și aiurite (un primar care se rostogolește sau un copil născut din rădăcina unui copac, care nu poate plânge fiindcă riscă să devină un copăcel) alcătuiesc o carte, a cărei lectură este ideală pentru copiii între 8 și 10 ani.
Dinamismul poveștii se îmbină cu sublinierea unor valori importante, ca solidaritatea, dragostea și nevoia de prietenie.
Triburi și sate din sud-estul Europei, de Paul H. Stahl
Viața populațiilor s-a desfășurat de-a lungul timpului în condiții dificile, marcate de răsturnări spectaculoase, al căror efect asupra liniștii cercetărilor sociale a fost adesea dăunător.
Statele naționale și imperiile se succed și dispar; numeroase grupuri venite din alte părți străbat regiunea și o jefuiesc, stabilindu-se uneori definitiv aici; granițele se modifică în permanență. Această situație se prelungește în secolul al XX-lea, căci conflictele și revendicările nesatisfăcute sunt încă însemnate.
Casa, satul și devenirea în tradiția românească, de Sebastian Moraru
“Meditând îndelung asupra acestor lucruri, (“Casa-idee”, geometria morală”), autorul a căutat să descrie semnificațiile complexe ale casei țărănești. Datele nu și le-a cules – însă – din cercetarea ”tehnică” efectivă a construcțiilor în cauză, ci – în mod (încă o dată) neașteptat – din folclorul referitor la ele: din cimilituri, povești, colinde, basme și cântece, a extras toate trimiterile posibile, direct și indirect, alcătuind astfel o insolită descriere a ”spiritului” casei țărănești.” – Ioan Bogdan Lefter